Sänkyhommia

Samuli Simula
SYSMÄ

Keväällä tekee mieli tuulettaa. Siivota kunnolla ja puistella talven tomut pois. Ohjeissa kehotetaan tuulettamaan petivaatteita jopa päivittäin. Ei kannata huolestua vaikka tämä ei toteudu. Petivaatteet kannattaa valita niin, että ne kestävät kuudenkymmenen asteen pesua. Tässä lämpötilassa mahdolliset pölypunkit kuolevat. 

Sänky on se paikka, missä vietämme eniten aikaa. Laatuun ja puhtauteen kannattaa kyllä panostaa. Mainokset huutavat erilaisia vaihtoehtoja eikä valinta ole helppoa. Hintahaitari on valtava. Sängyn voi hankkia muutamalla satasella tai halutessaan siitä voi maksaa useita tuhansia. Kauppiailla on laitteita, jotka suunnittelevat sinulle millimetrin tarkasti räätälöidyn patjan. Kalleimpien mallien edustajat korostavat valinnan merkitystä, koska sängyn tulee kestää vuosikymmeniä. Totta, se vaihdetaan liian harvoin, mutta minään loppuelämän investointina sitä tuskin kannattaa pitää. 

Sängyn ostoon pitää varata kunnolla aikaa. Valintaa ei saa missään nimessä tehdä testaamatta. Perussääntö on, että sänky on ainakin kaksikymmentä senttiä yli oman pituuden. Leveyttä olisi hyvä olla aina yhdeksänkymmentä senttiä yhdelle. Myös kylkiasennossa maatessa selkärangan tulee olla täysin suorassa. Olkapää ja lonkka uppoavat patjaan juuri sen verran, että selkäranka suoristuu. Mikäli vuoteessa nukkuu kaksi erikokoista henkilöä, kannattaa molemmille ostaa omaan vartaloon sopiva patja ja yhdistää ne yhtenäisellä petauspatjalla. 

Väärä patjavalinta saattaa aiheuttaa selkävaivoja. Huonolla sängyllä on vaikutusta unen laatuun. Jos emme saa riittävästi lepoa, se vaikuttaa suoraan terveydentilaamme. 

  • Haluamme panostaa asiakkaidemme hyvinvointiin. Hankimme jokaiseen huoneeseen uudet laadukkaat sängyt remontin yhteydessä, kertoo Satu Ärling hotelli Uotista.

Tervalepikon Torppien yrittäjä Vesa Blomqvist on saanut runsaasti positiivista asiakaspalautetta uusittuaan sängyt alkuvuodesta. Laadukkaat sängyt voivat olla jopa osaperuste majapaikan valinnassa. 

Uuteen sänkyyn tottumiseen menee helposti muutama yö. Selkä saattaa oireilla, kun nukumme ”vieraassa” sängyssä. Tämä tulee esille usein lomareissulla. Muista aina koemakoilla ajan kanssa patja, kun hankit uutta sänkyä.  Valitse omalle vartalolle sopiva patja. Se on tie levolliseen uneen ja hyvinvointiin.

Kuvassa: Hotelli Uotiin hankittiin juuri uudet laadukkaat vuoteet, kertoo Satu Ärling.