Liikolan pääsiäisrieha

Samuli Simula
SYSMÄ
 
Perinteikäs pääsiäistapahtuma Liikolassa keräsi osallistujat seurantalolle.
 
Keväisessä auringonvalossa seurantalon kokonaan uusittu ulkoseinän rappaus näyttää upealta. Pihan parkkipaikka on täynnä. Selkeästi on havaittavissa, että myös ns. kesäasukkaat ovat ottaneet tapahtuman omakseen. Vaikka monta kertaa suunnitteilla ollut pääsiäiskokko ei vieläkään pala niin tulta pidetään kuitenkin makkaranpaistopisteessä. Eiköhän silläkin savulla ja kipinällä ilkeimmät noidat lennä nurkista pois. 
 
Talkoissa leivinuunit ovat olleet lämpimänä ja buffetti notkuu suolaisia ja makeita herkkuja aina kotiin vietäväksi asti. Kyläläisille tämä päivä merkitsee yhdessä tekemistä ja tapaamista. 
 
Erä-Erikan islanninhevoset ovat paikalla viihdyttämässä pikkuväkeä. Lapset pääsevät kokeilemaan talutusratsastusta. Se on todella suosittu ja myös perheitä yhdistävä aktiviteetti. Hienoa on seurata talkoolaisten pyyteetöntä osallistumista tapahtumaan. Jokainen paikalle saapuva vieras huomioidaan ja saa lämpimän vastaanoton. Sisällä on muutama kirpputoripöytä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tapahtumassa kirppistellään. 
 
Ratsastuksen jälkeen lasten onkin aika aloittaa juhlat kunnolla. Sisällä seurojentalossa heitetään eteisessä haalarit nurkkaan. Nyt juostaan hippaa ympäri salia nauraen ja kiljujen. Nämä ovat juuri niitä tärkeitä muistoja ja hetkiä, joita varttuneempana sitten haikeudella muistellaan ja tunnelmoidaan. Joillekin nämä muistot jättävät syvälle alitajuntaan lämpimimmät ja rakkaimmat tuntemukset kavereista, kasvamisesta ja kotiseudusta. Nämä tuoksut ja maut tekevät heistä tulevaisuuden potentiaalisia paluumuuttajia. Onhan todennäköistä, että useat heistä suuntaavat kuitenkin hakemaan koulutusta ja työkokemusta muualta. 
 
Tällä hetkellä seuran puheenjohtajana toimii Kristiina Sippola. Hän avaa hieman seuran ja tapahtuman historiaa.
 

  • Kaikki meidän tämän päivän myynti menee Liipolan nuorisoseuran hyväksi lyhentämättömänä. Olemme remontoineet juuri taloa ja rahaa palaa lisäksi koko ajan myös ylläpitokustannuksiin..
     
    Kristiinan mukaan tapahtumassa on aiempina vuosina ollut tarkoitus polttaa pääsiäiskokkoa. Se ei ole koskaan onnistunut. Esteenä on ollut metsäpalovaroitus ja sitten tuli korona. Kokosta päätettiin viimein luopua. Nyt sää olisi ollut polttamiseen aivan ihanteellinen.

Kuvassa: Erika Väkiparran (kuvassa keskellä) Islanninhevoset olivat lasten suosikkeja.