Minna Ulmala laittaa moottorit ja ajaa

Ilkka Hörkkö
HARTOLA

Jokamiehenluokka eli jokkis on harrastajamääriltään suurin autourheilulaji. Luokka pyritään pitämään edullisena. Kilpailun jälkeen auto on myytävä, jos siitä tehdään ostotarjous. Myyntihinta on 2000 euroa. Autot arvotaan kaikkien tarjouksen tehneiden kesken.

Hartolalainen Selänkylä Racing on aktiivinen jokkisharrastuksessa. Minna Ulmala on ajanut heti, kun jalat polkimille ylettyivät, jopa aiemminkin. Hän kertoo Selänkylä Racingista ja yleensäkin harrastuksestaan.

-Selänkylä Racing on meidän kotipaikalta Selänkylästä lähtöisin ja siinä on lisäkseni velipoika Mika ja hänen vaimonsa Jessica. Naapurista Heikkilän Mika on vahvasti mukana. Ja tietysti myös iskä ja äiti. Mukaan on myös liittynyt tuttavia, jotka kannustavat ja ovat muutenkin mukana. Perhepiiristä tämä on lähtenyt.

-Kilpailuissa käyn itse kaikkein eniten. Lähes tulkoon joka kesäviikonloppu on jossain päin kisat ja usein kilpailen niissä itsekin. Suomea on kierretty ristiin rastiin, Minna Ulmala kertoo.

Lähimmät radat tällä seudulla löytyvät Heinolan Komostenkylästä ja Joutsasta. Radat ovat pääasiassa asfaltti-sora -ratoja ilman rallicrossratojen hyppyreitä ja autot ovat yleisön nähtävänä koko kilpailun ajan. Näin laji on hyvin yleisöystävällinen.

Pellon rata ja Pellon poikkinaintiajot ovat harrastajien erityisesti hehkuttamat.

-Se on hieno rata ja se koko tapahtuma on älyttömän upea. Siellä ollaan joka kesä, se on eräänlainen kesälomaviikkofestari. Neljä päivää ajetaan kilpaa ja siellä on oma Lapin taikansa. Ajoissa kaikki ovat vähän kuin samaa perhettä. Vaikka kilpaillaankin toisia vastaan. Auttamisen halu on upeaa, jos sulta hajoaa jotain, aina löytyy porukkaa auttamaan.

Minna Ulmala on ollut peltoauton ratissa aivan lapsesta lähtien.

-Ensin sylissä ja heti kun on vähän varpaankärki polkimille yltänyt, niin ajamaan vaan. Peltoa on ajettu ympäri tosi monella autolla. Penkan puolellekin suistuttiin aika usein, hän nauraa.

-Varsinaisen jokkiksen sai aloittaa 15-vuotiaana. Eka kisa oli kohta Vääksyssä ja siitä lähtien on ajettu aika säännöllisesti. Kisoja laskin olevan takana nyt 182. Ensimmäinen voitto kilpailuissa tuli 2015. Tähtäin on nyt naisten SM-kisat Joutsassa 2025.

Autojen laittaminen kisoja varten on suuressa roolissa. Minnan veli Mika tekee yleensä korit ja hän itse huolehtii moottorit autoihin.