Kirja Kannaksen taisteluista 1944

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmässä asuva filosofian tohtori Tapio Tiihonen on yksi maamme eturivin sotahistorioitsijoista.

-Sysmään muuttoni jälkeinen aika on ollut tuottoisaa; kaksi suomenkielistä tietokirjaa, historiallinen romaani ja biografia, 13 englanninkielistä e-kirjaa ja yksi äänikirja. Loistava ympäristö luonnon keskellä on mahdollistanut tämän. Ja nyt viimeksi tämä trilogia, joka liittyy varsinaiseen elämäntyöhöni sotahistorioitsijana.

Kirjassa ”Voitto Kannaksella 1944” Tiihonen todistaa, miten valloitukseen pyrkineet venäläiset joukot voitettiin Kannaksella kesällä 1944 ja miksi tämä voitto on klassisin esimerkki venäläisten sotakoneen lyömisestä.

-Tuon voiton menetelmiä noudattamalla venäläiset ovat lyötävissä Ukrainassa kesällä 2024.

Tiihonen aloittaa trilogiansa neuvostopäätöksestä vuodelta 1943 valloittaa Suomi ja siitä, kuinka rauhanneuvottelujen alta paljastui kevään 1944 rauhanoffensiivi, missä pääosaa näyttelivät Suomen ehdoton antautuminen ja valmistautuminen joukkojen siirtoon Kannakselle.

-Eteemme avautuu spektaakkeli, jossa maailman kovin tykistökeskitys laittaa liikkeelle strategisen läpimurtohyökkäyksen ja kytkökset ehdottomaan antautumiseen ja Suomen valloitukseen avautuivat.

Tiihosen kirja paljastaa, miten moderni venäläinen sotakoneisto, joka pyrki pääkaupungin ja talouskeskusten valloitukseen, lyödään. Neuvostoliittolainen sotakoneisto, 250000 miestä, kohtasi eversti Valo K. Nihtilän laatiman ansaan putoamisen.

Trilogiaan Tapio Tiihonen on koonnut lähteitä oman väitöskirjansa lisäksi mm. Päämajan, Kannaksen joukkojen esikunnan, III ja IV Armeijakunnan, divisioonien ja painopisterykmenttien materiaaleista. Lisäksi esityksensä todistukseksi Tiihonen antaa Leningradin rintaman 21. Armeijan, 23. Armeijan, 59. Armeijan ja 13. Ilma-armeijan materiaalin tappioluetteloineen, sotapäiväkirjoineen ja käskyineen. Kaikki perustuu sota-arkiston, ulkoministeriön arkiston ja Venäjän sota-arkistojen lähdemateriaaliin. Tuloksena on perusteellinen ja täydellisesti uuden näkökulman avaava historiallinen näyttö taisteluun Suomesta.

Tapio Tiihosen trilogia Voitto Kannaksella 1944 on saatavilla Ellipsis verkkokaupasta huhtikuun lopulla.