Eläkkeensaajien aktiiviset kerhot palkittiin

Ilkka Hörkkö
SYSMÄ

Sysmän Eläkkeensaajien virkistys- ja kerhotoiminta palkittiin Päijät-Hämeen Urheilugaalassa viime lauantaina Sysmän vuoden 2023 liikuntatekona. Palkinto myönnetään PHLU:n alueella henkilölle tai yhteisölle, joka on laadukkaalla ja hyvinjärjestetyllä toiminnalla lisännyt hyvinvointia kunnassaan liikunnan ja urheilun avulla eri ikäryhmien tai tietyn ikäryhmän parissa.

Kunnat nimeävät palkintoehdokkaansa omien hakemustensa joukosta. Sysmän hyvinvointivaliokunta korosti valintaperusteinaan monipuolista ja säännöllistä toimintaa, jolla ikäihmiset saadaan lähtemään muiden ihmisten pariin. Liikunnan lisäksi toiminta tarjoaa yhdessä oloa ja torjuu yksinäisyyttä.
Sysmän Eläkkeensaajat ry:llä on jäseniä 144. Puheenjohtajana toimii Raimo Hartonen, joka yhdessä kolmen muun hallituksen jäsenen kanssa oli vastaanottamassa palkintoa gaalassa. Jäsenten aktivoimiseen ja liikuttamiseen yhdistyksellä on 10 kerhoa, joista suurin osa kokoontuu kerran viikossa 1-3 tunniksi. Aktiivisimmille osallistujille on tarjolla jokaiselle viikonpäivälle jotain harrastusta.

Eläkkeensaajat oli mukana viime keväänä EKL:n kahden kuukauden kuntokampanjassa, johon osallistui 44 yhdistyksen jäsentä. Tavoitteena oli saada mahdollisimman moni jäsen liikkumaan säännöllisesti. Varsinaista liikuntatoimintaa on Eläkkeensaajilla bocciassa, keilauksessa, sulkapallossa ja tuolijumpassa. Muita kerhoja ovat kalastus-, porina-, karaoke-, bingo-, tietovisa- ja matka/teatterikerho.

Sulkapallokerho on yksi aktiivisia Eläkkeensaajien liikuttajia. Se kokoontuu keskiviikkoisin iltapäivällä Päijänne-Areenalla. Kerhon vetäjänä toimii Heikki Järvi. Hän on paluumuuttaja entiselle kotipaikkakunnalleen.

-Olen syntyperäinen sysmäläinen, joka kansalaiskoulun jälkeen lähti työn perässä Lahteen, ja siellä olin huonekalualalla 43 vuotta samassa firmassa. Sysmään muutin takaisin vuonna 2010. Periaatteessa olin perustamassa tätä sulkapallokerhoa Eläkkeensaajiin. Sulkapallo oli tuttu laji, kun sitä oli pelattu jo Lahdessa kerran viikossa. Täällä meillä oli ensin oma henkilökohtainen pelipäivä, Järvi kertoo.

Oma pelivuoro muutettiin Eläkkeensaajien toiminnaksi, kun muitakin innostuneita löytyi ja nyt kävijöitä on säännöllisesti 10-14. Kävijöissä on yhtä paljon naisia ja miehiä.

-Pelaamme paljon nelinpeliä. Tykkään siitä, että kaikki pääsee pelaamaan – mieluummin jään itse pois. Sulkapallo on sopiva laji siinä mielessä, että siinä joutuu liikkumaan oman kunnon mukaan. Ja tämä on sisäpeli, mihin ei mitkään olosuhteet vaikuta. Tämä on myös helppo peli, jota jokainen voi pelata omalla tasollaan. Mukana on useita sellaisia, jotka eivät olleet aiemmin paljon pelanneet.

Aluksi osallistujat hieman lämmittelevät pallotellen, mutta pian pelataan myös pisteistä. Pistetaulukin oli Areenalla käytössä ja joka pallon jälkeen tilanne päivitettiin. Tällöin mukaan tulee heti totisempi yrittäminen.

-Sitten ruvetaan hakemaan sitä palloa. Se laittaa ihmiset liikkumaan ihan toisella lailla, Järvi naurahtaa.
Sosiaalinen puoli on myös tärkeä.

-Keskellä vuoroa pidetään aina pieni huili ja juomatauko. Pääasiahan tässä on se, että saadaan ihmiset liikkeelle, etteivät he jää kotiin.

Muista Eläkkeensaajien kerhoista Järvi on mukana kalastuskerhossa ja sitäkin kerhoa hän kertoo vetävänsä. Talvella pilkitään ja kesällä ongitaan -kisoja unohtamatta. Kerho on suosittu, kesäisin mukana saattaa olla jopa 30 jäsentä.

Hartolassa palkittiin Kristiina Harjula. Onnea palkituille!

Kuvassa: Heikki Järvi vetää Eläkkeensaajien sulkapallokerhoa.

Gaalakuva Lasse Peltonen.
Gaalakuva Lasse Peltonen.