Hamekangasta, kihloja ja pullakahvit

Samuli Simula
SYSMÄ, HARTOLA

Tänä vuonna vietämme karkausvuotta. Yksinkertaisuudessaan kalenteriimme on merkitty yksi päivä lisää. Tämä johtuu siitä, että aurinkovuosi on kuusi tuntia 365 -päiväistä kalenterivuotta pitempi. Karkauspäivää 29.2. juhlitaan näin joka neljäs vuosi.

Karkauspäivänä syntynyt pääsevät juhlimaan virallista syntymäpäivää näin ollen aniharvoin. Emme tavoita ennakkoon yhtään karkauspäivänä syntynyttä. Onko heitä joukossamme? Kahvila Avillan Terhi Rekola-Lehtosella on Lähilehden lukijoille makoisa viesti: hän toivottaa teille kaikille hyvää lähi-syntymäpäivää ja tarjoaa pullakahvit kaikille niille paikkakuntalaisille, jotka todistettavasti ovat syntyneet karkauspäivänä 29.2.

Kansanperinteessä karkauspäivää on kutsuttu myös nimellä vanhojenpiikojen päivä. Perinteeseen kuuluu tapa, että naisilla on lupa kosia. Joillakin paikkakunnilla tästä päivästä on rakennettu tapahtuma. Tulokset ovat olleet lupaavia. Lapinjärven kosintamestari on ilmoittanut, että heillä kahtena karkauspäivänä järjestetyssä tapahtumassa saatiin paikkakunnalle kymmenen uutta pariskuntaa. Pariskunnat taas ovat saaneet yhdessä 14 lasta. Julkiseen kosintaan uskaltautuneille pariskunnille houkuttimena annetaan palkkio: tontti puoleen hintaan! Tämä tieto on lainattu YLEn Elävän arkiston sivuilta. Voisiko vastaavilla hauskoilla pikku ideoilla saada Sysmä-Hartola -alueen väkiluvun uuteen nousuun?

  • Tänään on karkauspäivä. Miten ois, jos mentäis naimisiin, vai tuleeko nyt hamekangas? kysyi Eija Järvinen eräältä isännältä.

Eija muistelee hymyssä suin aamun kulkua juuri ennen töihin lähtöä. Hamekangasta ei sitten kuulunut, vaikka hieman isäntä empi. Vastaus sisälsi sivulauseen, ”ois niitä kai parempiakin miehiä tarjolla”. He ovat olleet onnellisesti naimisissa vuodesta 2000 lähtien. Kuinkahan paikkakunnalla tänä vuonna käy? Mennäänkö mittaamaan hamekangasta vai ostamaan kihloja? Ei muuta kuin kosimaan vaan kaikki naiset! 

Sysmän Kello ja Kulta -liikkeen omistaja Anne Laitinen lähtee päivään mukaan. Hän tarjoaa kaikille karkauspäivänä kosinnan hyväksytysti suorittaneille tuleville pariskunnille kihlasormuksista 20% alennuksen, kun mainitset 29.2. liikkeessä ”lähi-kosinta”.

Karkauspäivästä on muodostunut nykyään myös suosittu vihkipäivä.

Kuinka moni tiesi että Sysmässä syntynyt Olavi Virta vastasi karkauspäivän kosintaan myöntävästi?

Kuva: Kihlat vai hamekangas? Jäämme odottamaan vastauksia.