Karkauspäivä

Heli Oksanen
SYSMÄ/HARTOLA

Tämä vuosi 2024 on karkausvuosi, jossa on 366 päivää normaalin kalenterivuoden 365 päivän sijaan. Karkauspäivää vietetään 29. helmikuuta, jolloin kenelläkään ei ole nimipäivää. Joka neljäs vuosi helmikuun loppuun lisätään karkauspäivä. 

Kalenterivuoden pituus 365 vuorokautta ei ole yhteismitallinen tähtitieteellisen vuoden kanssa. Ilman karkauspäivien lisäämistä vuodenajat ja kalenteri alkaisivat hiljalleen kulkea eri tahtiin. Vuodesta 2000 karkauspäivä on ollut 29.2., sitä ennen se oli 24.2. vanhan roomalaisen karkauskuukauden alkamisen mukaan. 

Karkauspäivän perinne on saanut alkunsa, kun Julius Caesar vuonna 46. eaa uudisti roomalaisen kalenterin lisäämällä joka neljänteen vuoteen yhden ylimääräisen päivän. 

Länsieurooppalaiset ovat pitäneet karkauspäivää onnettomuuksien ja nurinkurisuuden päivänä. Perinteiden mukaan karkauspäivänä on kaikki päälaellaan. Karkauspäivänä on siis mahdollisuus tehdä asiat hieman eri tavalla kuin tavallisesti. 

29.2. on neljä vuotta siitä, kun karkauspäivänä syntyneet täyttivät viimeksi vuosia. Karkauspäivänä syntyneet voivatkin viettää muina vuosina syntymäpäiväänsä joko 28.2. tai 1.3. Silloin kun täyttää 18-vuotta, lain mukaan on täysi-ikäinen vasta maaliskuun ensimmäisenä päivänä. 

Vanhan perinteen mukaan karkauspäivä oli aiemmin myös ainoa hyväksyttävä päivä, jolloin nainen saattoi kosia miestä. Karkauspäivää pidettiin tämän vuoksi vanhojen piikojen päivänä. Tuohon aikaan vanhaksi piiaksi luokiteltiin jo vasta 25 vuotta täyttänyt nainen. 

Jos mies antoi naiselle rukkaset, kosiva nainen oli oikeutettu miehen ostamaan hamekankaaseen. Kangaskaupoissa käy edelleenkin karkauspäivän seurauksena  tavallista enemmän miesasiakkaita ostoksilla. Karkauspäivänä on Englannissa kosittu jo vuosisatojen ajan. Suomessa perinne on alkanut 1800-luvun puolella. 

Karkauspäivät ovat olleet myös varsin suosittuja vihkipäiviä viime vuosina.  Karkauspäivä on myös edelleen loistava kosimispäivä tai huumorimielessä saatu ”ilmainen hamekangas” -päivä. Ja sehän on vain kunnia, jos tulee kosituksi karkauspäivänä, suostuu sitten tai ei. 

Karkauspäivä – sanan ”karkaus” ei tarkoita karkaamista, vaan ”hyppäämistä”. Jos kalenterissa on siirrettävä päivää osoittava merkki (ennen vanhaan oli puinen), karkauspäivänä merkkiä hyppyytetään karkauspäivän vuoksi.
(Lähteet: Anna.fi, Yliopiston almanakkatoimisto, Häät.fi, Wikipedia, Puutarha.net)

Kuvassa: Karkauspäivän seurauksena voi joutua ostamaan hamekankaan.