Voimassaoloehdoista käräjäoikeuteen

Heli Oksanen
SYSMÄ

Hyvinvointialue vie Sysmän sosiaali-  ja terveyspalveluja koskevan sopimuksen voimassaoloehdoista käräjäoikeuteen.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue ja Terveystalo Oy ovat neuvotelleet Sysmän sosiaali-  ja terveyspalveluja koskevan sopimuksen voimassaoloehtojen kohtuullistamisesta. Ratkaisua ei ole löytynyt neuvotteluteitse, joten hyvinvointialue on saattanut asian käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Asiakkaiden sosiaali- ja terveyspalvelut Sysmässä jatkuvat ennallaan oikeuskäsittelystä huolimatta. 

Pauli Haapanen toimii Terveystalolla kumppanuusratkaisujen aluejohtajana. 

  • Vastuullani on Sysmän sopimus ja sen mukainen palveluntuotanto kokonaisuudessaan.

Mistä tässä kiistassa on kyse?

  • Hyvinvointialueella ja Terveystalolla on erilaiset mahdollisuudet irtisanoa Sysmän sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisulkoistussopimus, ja hyvinvointialue haluaa yhdenmukaistaa näitä mahdollisuuksia.
    Sysmän kokonaisulkoistussopimus solmittiin Sysmän kunnan ja Attendon välillä elokuussa 2015, ja kesällä 2016 Sysmän kunta otti käyttöön sopimuksen mahdollistamat optiovuodet, jotka ulottuvat vuoteen 2036 saakka. Ottamalla optiovuodet käyttöön Sysmän kunta antoi Attendolle oikeuden irtisanoa sopimuksen ennenaikaisesti optiovuosien aikana. Hyvinvointialue pitää epäsuhtaisena, että se on sidottu sopimukseen vuoteen 2036 asti, kun taas Terveystalo voi halutessaan irtautua sopimuksesta jopa kymmenen vuotta aikaisemmin.

Miksi tämä asia viedään käräjäoikeuteen? 

 • Päijät-Hämeen hyvinvointialue ja Terveystalo ovat neuvotelleet Sysmän sosiaali- ja terveyspalveluja koskevan sopimuksen voimassaoloehdoista kuluneena talvena, mutta eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen. Nyt hyvinvointialue on vienyt asian käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Miksi Terveystalo Oy  ei voi hyväksyä hyvinvointialueen ehdotusta tasapuolisista irtisanomisoikeuksista?

  • Terveystalo katsoo, että Sysmän tekemä päätös on juridisesti pätevä eikä nähnyt tarvetta muuttaa aikaisemmin sovittua. 

Onko sysmäläisten/hartolalaisten syytä olla huolissaan palvelujen heikkenemisestä/loppumisesta paikallisesti lähivuosina?

  • Sopimus ja Sysmän palvelut jatkuvat tavalliseen tapaan, sillä oikeuskäsittely ei liity niihin, vaan ainoastaan sopimuksen voimassaoloehtoihin.

Millaisia jatkosuunnitelmia Terveystalolla on Sysmässä?

  • Terveystalo jatkaa palvelutuotantoaan Sysmässä entiseen tapaan. Käräjäoikeuteen menemisestä huolimatta hyvä yhteistyö Terveystalon ja hyvinvointialueen välillä jatkuu.

Kuvateksti: Terveystalo jatkaa palvelutuotantoaan Sysmässä aikaisempaan tapaan.