Vanhoja valmentajia koolla Sysmässä

Ilkka Hörkkö
SYSMÄ

Pitkään Sysmän vapaa-aikasihteerinä työskennellyt Veikko Lahtinen on myös yleisurheiluvalmentaja. Noilta ajoilta on peräisin yleisurheiluvalmentajien porukka, joka säännöllisesti kokoontuu eri puolilla tutustuen paikkakunnan urheiluelämään sekä historiaan. Tiistaina 23.5. valmentajat kokoontuivat Veikon johdolla Sysmään. Nimekkäimpiä ja ansioituneimpia seniorivalmentajien porukassa olivat olympiavoittaja Pekka Vasalan valmentaja Kari Sinkkonen sekä urheiluvaikuttaja Jarmo Mäkelä. Hänellä on monipuolinen tausta urheilun valmennus- ja järjestötoiminnassa.

Noin kerran vuodessa kokoontuvat ystävykset ovat aloittaneet perinteen 1990-luvun lopulla. Useilla on taustaa itäisen alueen kouluttajina. Urheilun lisäksi kaikkia kiinnostaa erityisesti sotahistoria. Vuosien varrella on tutustuttu muun muassa Raatteentiehen, Kiteeseen sekä Salpalinjaan Lappeenrannan seudulla. Venäjällä on aikanaan vierailtu Vanhassa Valamossa, Petroskoissa, Käkisalmessa sekä Tali-Ihantalan taistelupaikoilla.

Sysmän vierailu aloitettiin Campingillä. Sen jälkeen käytiin Teatteritalolla, Palvelutalolla, Olavin toimintakeskuksessa sekä sankarihaudoilla. Seuraavana päivänä vuorossa oli Lahti ja hiihtomuseo sekä sotilaslääketieteen museo.

Myös kulttuuri, yleistieto ja visailut ovat urheilumiesten kiinnostuksen kohteina.

-Olen monesti ihmetellyt miten laaja yleissivistys tällä porukalla on. Puhumme paljon sotahistoriaa, politiikkaa ynnä muuta. Minut on yllättänyt miten paljon puhumme ihan muusta kuin urheilusta, vahvistaa Jarmo Mäkelä.

Vanhoja urheilumuistoja tietysti myös kerrataan. Toimittajan johdattelulla saatiin vilkas keskustelu aikaan myös tämän hetken tilanteesta suomalaisessa urheiluelämässä. Yleisurheiluvalmentajina näköala on yksilövalmentajan.

-Ihmettelenkin, kun nyt puhutaan yksilökeskeisen valmentamisen löytämisestä erityisesti joukkuelajeissa. Sitähän me olemme aina tehneet, tämä tavallaan väheksyy meidän työtä, Kari Sinkkonen kärjistää.

Valmentajat harmittelivat vapaaehtoistyön hiipumista. Se on kuitenkin kivijalka kehitykselle.

Koululiikuntaa kaikki pitivät äärimmäisen tärkeänä, ja pitkään pohdittiin miksi Ruotsi ja Norja ovat onnistuneet huippujen kasvattamisessa Suomea paremmin.

-Kouluissa tunti liikuntaa päivässä, kuten Norjassa, kiteyttivät kokeneet valmentajat.

Kuvassa: Nämä miehet ovat tehneet mestareita seura- ja piiritasolta olympiavoittajiin. Isäntinä Sysmässä toimivat Veikko Lahtinen (3. oikealta) ja Veikko Kyllönen (vasemmalla).