Kaisla ja Kotisalo Sostes-lakossa

Ilkka Hörkkö
SYSMÄ/HARTOLA

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkoi tiistaina 23.5., kun yksityisen sosiaalipalvelualan henkilöstöä edustavat Sote ry:n (SuPer, Tehy, Erto) ja Hyvinvointiala Hali ry:n välisessä sovittelussa ei saavutettu tulosta. Lakon piirissä ovat tietyt ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköt.

Sysmän Attendo Kaisla ja Hartolan Attendo Kotisalo ovat lakon piirissä. Sovittelut asiassa jatkuvat viikonloppuna, ja lakon tämä vaihe päättyy 27.5. kello 23.59. SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkolan mukaan lakon syynä on pyrkimys palkkaerojen pienentämiseen julkiseen sektoriin nähden.

Paikallisen SuPerin ammattiosaston puheenjohtaja Laura Lind kertoo palkan olevan lakkoon ryhtymisen juurisyy. Käsitys yksityisen puolen yleisesti korkeammasta palkkatasosta ei tässä tapauksessa pidä paikkaansa. Tiistaiaamuna Lind oli neljän muun kanssa Kaislaan kääntyvän tien risteyksessä lakkovahteina. Henkilökuntaa Kaislaan oli haalittu Lindin mukaan sieltä täältä.

-Takana on julkisen puolen saamat reilut palkankorotukset. Mutta meillä on ollut koko ajan heikompi palkka kuin julkisella. Jo vuonna 2018 on sovittu valtakunnansovittelijan neuvotteluissa, että palkkaeroa kurottaisiin umpeen. Perjantaiksi ja sunnuntaiksi on sovittu neuvottelut valtakunnan sovittelijan johdolla. Jos tulosta ei saada, suunnitelmat miten lakkoja jatketaan, on tehty.

-On yllättävää, kun työnantaja ei ymmärrä tässä tilanteessa, että palkka on ratkaiseva asia. Tietenkin muutkin työehtosopimuksen asiat vaikuttavat, Lind toteaa.
Sosiaali- ja terveysalan työvoimapula on tunnettu tosiasia. On jopa käynyt niin, että asiakaspaikkoja ei voida täyttää, kun ei ole henkilökuntaa.

-Sysmänkin tilanne Kaislassa on kaoottinen. Tyhjiä paikkoja on noin kymmenen, kun ei vaan ole henkilökuntaa. Kotihoidon tuella kotona asumaan pystyneet voivat tilanteen huonontuessa joutua Lahden seudulle hoivakotiin. 20 vuodessa tilanne on muuttunut tosi paljon. Silloin halkijoita työpaikkaan saattoi olla kymmeniä, nyt ei saa hakijoitakaan oikein mistään.

-Työvoimapulassa on kummallista, ettei palkkaa maksettaisi enempää. Peruspalkka on heikko. Henkilökunta joustaa ja tekee ylitöitä tosi paljon. Mutta onko se oikein, että joutuu tekemään valtavan työmäärän tullakseen toimeen, ihmettelee Laura Lind.

Kuvassa: Lakkovahteina tiistaina vasemmalta Laura Lind, Anu Kauranen, Aija Kaartti, Timo Helminen ja Jenni Häkkänen.