Maukasta grilliruokaa jo 20 vuotta

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sanna Saarinen on toiminut Sysmän Grillikioski Ky:n yrittäjänä jo kaksikymmentä vuotta. Hän oli vieraillut grillin asiakkaana usein ennen yrittäjäksi ryhtymistään ja tiesi, että sieltä sai paikkakunnan parhaat hampparit. Kun Sanna huomasi lehdestä, että Nevan pariskunta oli laittanut grillin myyntiin, hän harkitsi vakavissaan paikan ostamista.

– Tiesin etukäteen, että grilliyrittäjänä ei vapaa-ajan ongelmia tulisi, mutta en ole ostopäätöstä katunut. Kaksikymmentä vuotta on mennyt kuin siivillä.

Sanna sanoo tehneensä työtään tosissaan, mutta ei kuitenkaan liian vakavasti.

– Ryppyotsaisuus ei sovi minulle. Näin elämä on huomattavasti helpompaa, jopa mukavaa.

Monet asiakkaat ovat tulleet kahden vuosikymmenen kuluessa tutuiksi, auton kurvatessa pihaan Sanna osaa pistää oikeat eväät jo tulille. Kesäaika tuo toki uusia kasvoja asiakkaiksi, kun lomalaiset liikkuvat suosittua Särkilahdentietä pitkin. Asiakaskuntaa on laidasta laitaan: kulkijoita vauvasta vaariin, työmiehiä, mökkiläisiä ja paikallisia.

– Aloittaessani 20 vuotta sitten nuorisoa oli asiakkaina huomattavasti nykyistä enemmän. He kurvasivat pihaan mopoillaan pitkänä letkana ja aukioloajat olivat nykyistä pidemmät. Nuorison käyttäytyminen oli mallikasta, monilla vanhemmillakin oli siitä hieman opittavaa.

Sannan grillin suosituimmat annokset ovat pitäneet pintansa: hampurilaisista tuplajuusto ja grillin erikoinen sekä makkaraperunat. Eräs asiakas totesikin laadun pysyvän priimana vuodesta toiseen ”ihan kuin tehtaassa”. Myynti on vilkkainta klo 11 – 14 välillä, joskin se vaihtelee ainakin viikonloppuisin.

– Kesän ja talven välillä ero on kaupallisesti suuri ja talvisin ennätän tehdä vähän muutakin. Viime talvena keräsin villasukkia ym. neuleita Ukrainaan toimitettavaksi, eri kokoisia sukkia kertyi n. 550 paria.

Sanna kiittelee kutojia ja aikoo jatkaa syksyllä neuleiden toimittamista Ukrainaan. Sotilaiden lisäksi apua tarvitsevat siviilit, vanhukset ja lapset.

– Toivoisin löytäväni myös sukkalankalahjoituksia, Seitsemän veljestä on hyvä laatu. Halukkaat neulojat voivat sitten hakea lankoja grilliltä ja palauttaa valmiit tuotteet edelleen tänne samaan paikkaan.Toimitan myös kuluneita liinavaatteita ja pyyhkeitä (pestyinä) löytöeläintaloille Pertunmaalle ja Lahteen.

Grillin toiminta jatkuu Sannan mukaan ilman suurempia suunnitelmia päivä kerrallaan. Heinäkuussa hänellä on tarkoitus juhlistaa 20-vuotista toimintaansa tavalla tai toisella – siitä ilmoitetaan myöhemmin.

– Kiitän tässä vaiheessa asiakkaitani, että olette jaksaneet tukea ja kannustaa minua ja samalla toivotan kaikille Hyvää kesää!

Kuvassa: Sanna Saarinen on valmistanut grilliherkkuja jo 20 vuoden ajan.