Hartolassa tasokas sahtikisa

Kyösti Piippo
HARTOLA

Hartolassa maisteltiin viime viikon lopulla oikein tuomareiden avulla sahtinäytteitä tavoitteena löytää paikkakunnan paras sahdintekijä. Näytteitä tuotiin paikalle kahdeksan ja tuomaristossa istuivat Mikko Ruoppi, Eine Rosenberg, Osmo Haikka, Mirkku Tammisto, Seppo Suomi, Hannele Heinonen ja Kyösti Piippo.

Yhdestä asiasta tuomarit olivat samaa mieltä – paikalle jätettyjen näytteiden taso oli korkea ja tasalaatuinen. Hartolassa toimiva sahtiseura on tehnyt ilmeisen hyvää työtä ja paikkakunnalla tehdään kautta linjan tasokasta perinnejuomaa. Voittaja tietysti löytyi, kun tuomarit pisteyttivät sahdit oman suunsa mukaiseen järjestykseen.

Vuoden sahtimestarin tittelin voitti toisen kerran peräkkäin Matti Sundström 55 pisteellä. Hopeaa sai Riikka Virtanen (53 pistettä) ja pronssia Jouko Vänttinen (53 pistettä). Sahtiseuran puheenjohtaja Hannu Siren sijoittui tällä kertaa neljänneksi myös 53 pisteellä.

Sahtimestari Matti Sundström kertasi jo vuosi sitten antamiaan lausuntoja, miten se hyvä sahti syntyy.

– Äiti opetti minut aikoinaan tekemään sahtia ja hän painotti kärsivällisyyttä tekoprosessin aikana. Kiirehtiä ei saa, käynti ottaa oman aikansa. Myös Hannu Sireniltä olen saanut paljon hyviä käytännön neuvoja. Olen jatkanut perinnettä, sillä poikani on jo voittanut Lahden mestaruuden tässä jalossa lajissa.

Kärsivällisyyden lisäksi välineiden puhtaus on toinen perusasia. Lisämausteita Sundströn ei juurikaan käytä, minkä vähän katajaa lisää kuurinaan jossakin vaiheessa.

– Käytän puukuurinaa ja monta kertaa pikkusormi on se tarkin mittari käymisen eri vaiheissa!

Sahdinteon Suomenmestaruuskisa käydään elokuun alussa Nakkilassa ja sinne Hartolan mestari lähtee varmuudella mukaan.

Kuvassa: Hartolan mestaruuskilpailun mitalikolmikko: Voittaja Matti Sundström (kesk), hopeaa Riikka Virtanen ja pronssia Jouko Vänttinen.