Perinteisellä menetelmällä

Helena Mäkinen
HARTOLA

Tarja ja Pentti Wallin toivottivat Taitajien Tuvan väen ja yleisön tervetulleiksi perinnehiihtoon, jonka lähtöpiste oli heidän pihassaan kirkonkylän kupeessa. Wallinit asuvat talvet Tampereella ja toimivat Tampereen Kalevalaisissa. Tästä syystä he halusivat tuoda uuden talvitempauksen Hartolaan, josta Tarja on kotoisin.

Paikalle tulijat olivat pukeutuneet Kalevalan päivän kunniaksi upeisiin perinneasuihin, ja tapahtuma sopi hyvin paikkakunnalle, jossa on toiminut suksitehdas. Leena Olkkosen suksissa luki ”Hartolan Suksi”.

– Minulla on anopin vanhat sukset ja appiukon vanhat monot!

Ritva Laitisen leveät puusukset olivat jonkun itse tekemät, siteinä oli kunnon nahkalenkit.

Toimitsija Juha Mäkikuutti merkitsi hiihtäjien nimet listaan ja kertoi, mistä latu lähtee.

– Lenkkiä voitte kukin kiertää niin monta kertaa kuin haluatte.

Toimitsija valvoi myös, että kaikki palasivat hiihtonsa jälkeen hyvin maaliin.

Tarja Wallin kertoi tapahtuman taustaa.

– Todella kiva, kun teitä on näin paljon. Oikein hyvää Kalevalan päivää ja suomalaisen kulttuurin päivää kaikille! Tämä on kansallispukujen ja perinnepukujen talvituuletushiihto, jonka aloitti pari vuotta sitten Suomen Kalevalaisten Naisten Liitto. Toiveena on, että tapahtumaa vietetään ympäri Suomea. Tämä on alkanut jo Laukaassa ja jossain muuallakin. Kalevalaisten Naisten sivuilla on tapahtumista hauskoja kuvia. Pohjanmaalla tuuletus avattiin v. 2021 ja Juha Mieto oli ladun aukaisijana. Haluamme kannustaa ihmisiä upeaan suomalaiseen talviluontoon, hiihtämisen pariin ja kansallisten perinnevaatteiden arvostamiseen ja käyttämiseen. Soitin tänä aamuna Kalevalaisten Naisten toiminnanjohtajalle Sirpa Huttuselle. Hän oli iloinen kuullessaan, että täällä Hartolassa on tuuletus ja pyysi toivottamaan kaikille hyvää hiihtoa.

Raili Lehto kertoi, että nyt toteutunut tempaus ehti olla vireillä pari vuotta ja toteutui nyt Wallinien ansiosta.

Kari Rannikko lähti edellä tarkistamaan, että latu on selvä. Vauhdikas porukka pyrähti kiertämään lenkkejä. Tuuletushiihdon jälkeen Tarja kutsui vielä kaikki nauttimaan kuumaa mehua ja pullia.

Innokkaista osallistujista päätellen tapahtumaa vietetään tästä lähin Hartolassakin vähintään kerran vuodessa.

Kuvassa: Osallistujat olivat upeissa perinneasuissa ja kaikilla oli hauskaa.