Tilinpäätöksestä valtuustoaloitteisiin puolessa tunnissa

Mika Sankari
HARTOLA

Tiistai-iltana 14. maaliskuuta tehtiin valtuustosalissa sisällöllisesti isoja, mutta keskustelun pituuden kannalta lyhyitä päätöksiä.

Tilinpäätösennustetta 2022 esitteli kunnanjohtaja Jarkko Seppälä. Toimintatuotot pienenivät edelliseltä vuodelta. Suurimmat toimintatuottojen alitukset olivat teknisen toimen maksuissa sekä vuokratuotoissa. Henkilöstökulut pysyivät lähes ennallaan. Asiakaspalveluiden ostot toteutuivat hieman yli budjetoidun (noin 15.314.000 euroa). Ylitys johtuu sote-kustannusten noususta. Kunnan tulovero ja yhteisövero toteutuivat toisaalta arvioitua parempina, sillä tuloveroa kertyi 615.000 euroa budjetoitua enemmän ja verotulokertymä kasvoi 441.000 eurolla. PHHYKY maksaa Hartolan kunnalle ensihoidon kustannusten oikaisusta vuosilta 2017 ja 2019 palautusta 300.000 euroa.

KOy Kuninkaanpitäjälle myönnettiin pitkäaikaista lainaa 250.000 euroa 10 vuoden maksuajalla käytettäväksi ARA-lainojen takaisinmaksuun ja asuntokohteiden korjauksiin. Kuninkaanpitäjä saa lyhytaikaista lainaa 170.000 euroa (maksetaan takaisin 31.12.2023 mennessä). Asuntojen lukumäärä on tarkoitus saada vastaamaan kysyntää ja niiden käyttöaste kohoamaan. ARA-kohteiden osalta purkaminen on järkevää, koska purkukustannuksiin on saatavissa avustusta. Tänä vuonna on tarkoitus purkaa parisenkymmentä asuntoa.

Seuraavaksi edettiin Putkijärven ranta-asemakaavan purkamiseen. Pohjois-Hartolan ranta- ja kyläyleiskaavan muutos astui voimaan jo 24.1.2023. Jotta kyseisen muutoksen määräyksiä voidaan ruveta toteuttamaan, Putkijärven ranta-asemakaava täytyi kumota.
Seppälä kertoi valtuutetuille, että perussuomalaisten valtuustoaloite Hartolan joukkoliikenneyhteyksien parantamisesta on lähetetty hallinto-osaston valmisteltavaksi.
Kristillisdemokraattien valtuustoaloite tenniskentän peruskorjauksesta ja sen päällysteen uusimisesta on lähetetty tekniselle lautakunnalle.

Perussuomalaisten ja vihreiden yhteinen valtuustoaloite Yhtenäiskoulun seinämaalauksesta eli muraalista on lähetetty sivistys- ja hyvinvointilautakunnan käsittelyyn.

Anne Joutsijärvi kyseli omalla tontilla kaadettavia pihapuita koskevan valtuustoaloitteensa perään. Jonnekin se tuntuu hävinneen.

Tällä hetkellä Kuntalaisaloite.fi-palvelusta löytyy Hartolan kohdalla kuntalaisaloite “Tuulivoimaloiden ympäristöhaittojen kohtuullistamiseksi vaatimuksia kaavoitukseen ja rakennusluville”. Aloite on ohjattu ympäristölautakunnan valmisteluun.