Yrittäjäjuhlaa Hartolassa

Hartolan yrittäjäjuhla ja pikkujoulukarkelot keräsivät la Kar de Mumman alakertaan yli kuusikymmentä juhlijaa. Juhlassa vuoden yrittäjä Seppo Hynninen sai Hartolan vuoden yrittäjäviitan harteilleen.

Illan emäntänä toiminut Hartolan yrittäjäyhdistyksen varapuheenjohtaja Nina Hämäläinen kiinnitti kultaisen yrittäjäristin Autokorjaamo T&P Lahti Ay:n Pasi Lahden rintapieleen. Samoin aplodit sai myönnetystä kultaisesta yrittäjärististä Metsäkoneurakointi Pentti Talvinen Oy:n Pentti Talvinen.

Juhlassa puhui Suomen yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala. Hän keskittyi puheessaan järjestön toimintaan ja vaikuttamismahdollisuuksiin. Tärkeintä ovat jäsenet eli yrittäjät, jotka toimivat niin paikallisyhdistyksessä, aluetasolla kuin valtakunnan vaikuttajana. Etujärjestötoiminta on ollut keskeistä alusta alkaen.

Toisena kokonaisuutena Kujala avasi Suomen yrittäjien vaikuttamista nykyiseen hallitusohjelmaan. Siihen on kirjattu työelämän joustot, kuten paikallisen sopimisen merkitys työllisyyteen ja normien purku helpottamaan yritystoimintaa.

Haasteena tulevina vuosina yrittäjäkentässä on yrittäjien ikääntyminen ja jatkajien löytyminen. Myönteisenä muutoksena Kujala piti opiskelijoiden myönteistä asennoitumista yrittäjyyteen ja mahdollista oman yritystoiminnan aloittamista valmistumisen jälkeen niin toisella asteella kuin korkeakouluissa opiskelevien keskuudessa.

Lopuksi Kujala purki tuntojaan paljon puhutusta Sote-uudistuksesta, joka on laajentunut sote- ja aluehallintouudistukseksi. Tärkeimpänä ja Suomen yrittäjien toivomana muutoksena Kujala piti valinnanvapautta ja mahdollisuutta tuottaa palvelut joko julkiselta sektorilta, yrittäjiltä tai kolmannen sektorin toimijoilta.

-Nyt Sote- ja aluehallintouudistus vasta nytkähti eteenpäin, tulevaisuus näyttää kuinka uudistus etenee. Monia haasteita on edessä lähiviikkoina ja lähikuukausina. Esimerkiksi rahoitusjärjestelmän luominen uudistukselle, viitoitti Kujala uudistuksen etenemistä.

Kunnanjohtaja Merja Olenius toi juhlaan kunnan tervehdyksen. Tervehdyspuheessaan hän kertoi viime vuosien kunnan panostuksesta rakentamiseen. Investointihankkeet ovat maksaneet 12 miljoonaa euroa ja valtio on avustanut hankkeita kuudella miljoonalla eurolla.

– Vaikka kunnan talous onkin tällä hetkellä myönteinen, niin tulevana vuonna talouden yllä on uhkakuvia. Kunnan väki vähenee ja valtionosuudet pienenevät. Siitä huolimatta ei ole syytä vaipua synkkyyteen vaan jatkaa työtä ja toimeliaisuutta, kannusti Olenius juhlivia yrittäjiä.

Puheiden ja virallisen osuuden jälkeen arpaonni suosi osaa juhlioista. Kaikki saivat kuitenkin nauttia maittavasta illallispöydästä, Nicklas Grönholmin livemusiikista ja rentona jatkuneesta tunnelmasta juhlan alusta pikkutunneille saakka. VJ