Lämmin ruoka arvossaan

Kotihoito luopui lämpimistä ruuista Hartolassa

Kotihoito on luopunut lämpimistä aterioista Hartolassa. Maanantaina 2. marraskuuta astui voimaan päätös, jonka mukaan kotihoidosta saa vain kylmiä aterioita. Ateriapalvelua on käyttänyt noin 40 kotona asuvaa ikäihmistä.

Pikapäätös on herättänyt hämmennystä Hartolassa. Kotihoidon asiakkaille tiedotettiin muutoksesta muutama viikko sitten. Ravintola Wanhan Matkiksen yrittäjä Sanna Paananen kertoo, että sen jälkeen hän on saanut useita huolestuneita yhteydenottoja vanhuksilta ja heidän omaisiltaan. Samalla yritys on saanut lisää asiakkaita, Paanasen mukaan noin kaksi asiakasta päivässä.

Wanha Matkis toimittaa kotona asuville vanhuksille ruokaa viikon jokaisena päivänä. Ateriat viedään koteihin lämpiminä, myös viikonloppuisin ja pyhäpäivinä.

Lisää asiakkaita on saanut myös paikkakunnan toinen yksityinen ateriantoimittaja, Pasi Jorosen henkilöstöravintola.

Joronen kritisoi kotihoidon tiedotusta. Jorosen mukaan vanhuksille lähetetyssä tiedotteessa kerrottiin, että hänen ravintolansa veloittaisi lounaasta 8,80 euroa. Tosiasiassa lounaan hintahaarukka vaihtelee 6 euron ja 8,5 euron välillä. Hinnat sisältävät kuljetusmaksut.

-Kukaan ei kysynyt minulta hintoja, Joronen ihmettelee.

Palvelupäällikkö Markus Forsell Päijät-Hämeen soteyhtymästä kertoo, että päätös kylmistä aterioista tehtiin sen jälkeen kun ateriapalvelu siirtyi Aavalta Hartolan kunnan vastuulle.

Forsellin mukaan kylmien ruokien valmistus tuo helpotusta erityisesti kuljetukseen.

-Lämpimän ruuan pitää olla asiakkaan luona kahdessa tunnissa siitä, kun se on pakattu. Yksi ihminen voi kuljettaa kylmiä ruokia pitkin päivää, kun lämpimien ruokien kuljetukseen tarvitaan enemmän henkilöstöä, Forsell sanoo.

Hänen mukaansa kylmiin aterioihin siirtyminen on valtakunnallinen trendi. Esimerkiksi Sysmässä kotihoito luopui lämpimistä aterioista tämän vuoden alussa. Kunta tilaa ruuat Senioriateriat oy:ltä Liedosta, josta ne kuljetetaan kylmäkontissa Sysmään. Hartolassa ruuat valmistetaan kunnan omassa keittiössä. AO-O

—————————-

Lämmin ruoka on arvossaan

Maila Tuomenhaara, 86, haarukoi nakkikastiketta ja muusia höyryävän kuumasta rasiasta. Hänelle tuodaan lämmin ruoka kolme kertaa viikossa Wanhasta Matkiksesta.

-Tilasin ruuan kotihoidosta kymmenen vuotta, mutta viime talvena vaihdoin Wanhaan Matkikseen. Halusin vaihtelua, Tuomenhaara kertoo.

Tuomenhaara arvostaa sitä, että ruoka tuodaan kotiin lämpimänä. On mukavaa, että saa istua valmiiseen pöytään.

-On minulla mikro, mutta joudun lämmittämään ruokaa paljon muutenkin, hän tuumii.

Mikro on kovassa käytössä niinä päivinä, kun valmista ruokaa ei tule. Wanhan Matkiksen annokset ovat isoja. Tuomenhaara syö yhdestä annoksesta kahtena päivänä. Pakasteessa on myös runsaat ruokavarastot: viikonloppuisin Tuomenhaara nimittäin kokkaa itse.

Ruuanlaitto on hyvin hallussa, onhan hänellä takanaan 35 vuoden työura suurtalouskeittiön vastaavana emäntänä.

-Lempiruokani on karjalanpaisti. Teen sitä paljon kerralla. Onneksi minulla on kaksi pakastinta, hän hymyilee. AO-O