Vellamon retkipyöräilyreitin avajaiset

Ilkka Hörkkö
SYSMÄ

Pääasiassa Sysmän ja Hartolan alueilla kulkevan Vellamo -retkipyöräilyreitin avajaisia vietettiin sunnuntaina Sysmän torilla. Reitin keskiössä on opastettu ja viitoitettu Vellamo-reitti. Osuus sisältää niin päällystettyjä teitä kuin sorateitä.
Reitistöön kuuluu myös viitoittamattomia pyöräilyreittejä, jotka käyvät muun muassa Kalkkisissa. Reitistöstä tehtyyn karttaan on merkitty kaikkiaan 83 kohdetta eri reittien varsilla. Kohteissa on kuntien palveluja sekä erilaisia tutustumiskohteita, kuten perinnemaisemia, huomattavia rakennuksia ym. Vellamo-reitti on rengasreitti, ja sillä on kaksi postilaatikkoa, joihin pyöräilijät voivat merkata käyntejään. Laatikot sijaitsevat Krouvilla ja Hiekossa.

SYSMÄSSÄ

Sysmän Sisun pyöräilyjaoston Mikko Rantahakala esitteli reitistön uusia infotauluja. Torin lisäksi taulu löytyy Suopellon satamasta ja Sysmä Campingilta.

Avajaisiin kokoontui sunnuntaina mukava joukko yleisöä. Sääkin suosi, kun aamun kostea sumu hälveni juuri sopivasti. Sisun puheenjohtaja Lilli Rantahakala toivotti yleisön tervetulleeksi.

Avajaisissa oli kioski, tuote-esittelyä ja taitoajorata lapsille. Urheilu Valonen ja K-Supermarket Suvituuli olivat mukana yhteistyökumppaneina. Termiitit-bändi esiintyi ja yleisöllä oli mahdollisuus kokeilla muun muassa ergosoutua. Se olikin suosittua, kunhan ensimmäiset olivat uskaltautuneet kokeilemaan.

Kello 11 starttasi Sisun pyöräilyn yhteislenkki. Se avasi samalla kesän postilaatikkopyöräilykilpailun Hartolaa vastaan. Sunnuntaisia yhteislenkkejä on pidetty jo muutaman viikon ajan. Porukka jakaantuu ryhmiin, ja tekee ryhmän mielenkiinnon mukaan oman lenkkinsä maanteillä tai maastossa. Sunnuntaina useat pyöräilijöistä olivat lähdössä juuri Vellamo-reitille.

Mukaan lenkille oli lähdössä Anuliisa Lahtinen, joka on ollut mukana jo aikaisemmillakin yhteislenkeillä.
-Tänään ajelimme kahdessa porukassa, toiset Hiekkoon päin ja toiset kohti Krouvin lenkkiä postilaatikkopyöräilylle. Ajelimme Nuoramoisia kohti sekä asfaltilla että mukavilla hiekkateillä. Vanhansillan maisemat ihastuttivat.

-Krouville kertyi matkaa 17 kilometriä ja tulimme samaa reittiä takaisin. Hartolassa päin kumisi jo ukkonen. Auringonpaisteessa ajettiin kuitenkin takaisin, ja ihan loppumetreillä ripsautti pari pisaraa. Yhteislenkeillä on oikein leppoisa ja kiva tunnelma, toivottavasti saamme edelleen lisää pyöräilijöitä innostumaan, toivoi aktiivisesti pyöräilevä Anuliisa Lahtinen.

HARTOLASSA

Mika Sankari
HARTOLA

Kävijät pääsivät tutustumaan Hartolan ja Sysmän yhdistävään Vellamon retkipyöräilyreittiin halutessaan kartan avulla kaupan oven edustalla. Pepe Niilahden haitarinsoiton säestyksellä reitille lähdettiin yhdessä toukokuun viimeisenä sunnuntaina klo 11.

Kilometrejä kertyi reittivalinnoista riippumatta kymmeniä, joten pyöräilyn Kilometrikisassa molempien kuntien osakkeet varmasti nousivat.

Liikenneturvan pisteellä Elina Lotta ja Vesa Okkola korostivat kypärän käytön tärkeyttä ja kertoivat, mikä lisää pyöräilijöiden turvallisuutta liikenteessä.

Hartolan ladun lettukahvilassa Raili Tonteri ja Liisa Huhtimäki huolehtivat juomien riittävyydestä ja Tenho Paalanen paistoi pitsisiä lettuja. Vapaaehtoista maksua herkuista ja muidenkaan aktiivien roolia unohtamatta.

Ari Kääriäisellä oli myynnissä pyöräarpoja ja Hartolan ladun t- paitoja. Voittaja sai valita mieleisensä menopelin, sillä tarjolla oli kolme hienoa vaihtoehtoa Pyöräpalvelulta. Arvonnan voittaja selvisi iltapäivällä kahden aikaan.

MLL Hartolan teltalla oli esillä Visantien varteen nouseva pumptrackrata ja sen yhteyteen tuleva hieno puisto, jossa tulee kasvamaan mm. kirsikkapuita. Nimeä sai ehdottaa työnimellä “Hartolan olohuone” kulkevalle hankkeelle, ja piirtää “unelmiensa skuuttipuiston”. Yhdistys jakoi kiitosta monille hanketta tukeville tahoille, kuten paikallisille yrityksille.

Kulkuvälineitä oli käytettävissä ja nähtävissä jos jonkinlaisia, kuten potkulautoja, polkupyöriä ja radio-ohjattavia autoja. Nuorimmille osallistujille oli rakennettu oma pyöräilyrata.
-Sade/raekuuron jälkeen hiljeni puoliltapäivin. Pyöräilijät palasivat Koitin kuppilasta ja Sahtikrouvista. Sysmäläisiä oli myös matkassa. Yksi rengasrikko muutti pyöräilyn patikoinniksi Metsäkoskelta Hartolan keskustaan, Hartolan ladun Jussi Tiitinen viestitti avajaispäivän päätteeksi.

Pyöräilykuva (artikkelikuva) Anuliisa Lahtinen.

Yhteislähtö retkipyöräilyreitille sujui Pepe Niilahden haitarinsoiton tahdittamana Hartolassa.
Sysmässä startattiin Urheilu Valosen edustalta yhteislenkille.
Vesa Okkola ja Elina Lotta neuvoivat kävijöitä turvallisuusasioissa Liikenneturvan pisteellä Hartolassa.
Tulevan pump-trackradan ja puiston eli ”Hartolan olohuoneen” nimi puhutti MLL Hartolan pisteellä.
Ari Kääriäisen pyöräarvat olivat haluttua kauppatavaraa.
Tenho Paalanen paistoi maukkaita lettuja Hartolassa.