Lämpö sulattaa torin kohmeesta

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Hyvien Ihmisen tori alkaa heräillä talviunestaan ja todisteeksi siitä uusi kahvipiste ja toimintakeskuksen torimyymälä avasivat jo viime viikolla ovensa.
Entinen info -kioski on jalostunut viehättäväksi kesäkahvilaksi, jota pyörittää Lintan Kammarin emäntä Tuija Rajavuori. Käytännön toimia kahvipisteessä hoitelee ”kesätyttö” Arja Pulkka.
Kioskin Urheilu Valosen puoleiseen päätyyn on rakennettu mukava terassi ja Tuijan mukaan lähiaikoina nousee paikalle vielä tukeva teltta (4 x 6 m) sateen- ja auringonsuojaksi kahvittelijoille.
Toimittaja korkkasi uuden kahvipisteen heti aamusta viime torstaina ja sai kahviseuraksi hartolalaiset Lea ja Pekka Raitalan. Raitalat kehuivat uuden paikan viihtyisyyttä ja totesivat torikahvilan kuuluvan oleellisesti kesään.
– Erittäin hyvin toteutettu idea. Tähän kun saisi vielä viinioikeudet, kiitteli Pekka Raitala hymynkare suupielessään.
Raitalat totesivat Kardemumman olevan Hartolassa yksi parhaista aamukahvipaikoista tällä hetkellä ja kesällä myös torilla on kahvipiste.
Tuija Rajavuori sanoi kehittelevänsä paikan yksityiskohtia vielä jatkossa ja oli iloinen siitä päätöksestä, että kunta alkoi vihdoin ja viimein tekemään jotain tori-ilmeen kohentamiseksi.
Raimo Asp pistäytyi myös aamutuimaan kahville uuteen torikahvilaan. Viime kesän tori oli ilman kahviota ja Asp sanoi kaivanneensa aiemmin tutuksi tullutta aamukahvipaikkaa.
– Kahvin hinta on kovassa nousussa markkinoilla, mutta toivottavasti torikahvin hinta pysyy aisoissa.
Ensimmäinen toriparlamentti taittoi peistä autojen parkkeeraamisesta torille. Kaikki tyytyivät lopulta suunnitelmaan, että torin Suvituulen puoleiselle sivulle merkitään parkkipaikkoja autoille. Se vaatisi vain kielletyn ajosuunta -merkin poistamista torin siltä laidalta.

Toimintakeskuksen ykkösmyymälä

Sysmän toimintakeskuksen toiminnot on jaettu kahteen paikkaan ja tilanne on aiheuttanut jonkin verran uusia ratkaisuja.
– Kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden käsistä syntyneet mainiot tuotteet ovat nyt pääosin esillä ja myynnissä täällä torimyymälässä. Toimintakeskuksen Otamon myymälä toimii vajaasti ilman kassaa, eikä Olavin toimintakeskuksen pikkumyymälää ole saatu vielä auki, toteaa ohjaaja Marika Virman.
Torimyymälä on aloitti torilla ensimmäisen kerran vuonna 2012 ja kesän päätteeksi kioski myytiin aina yksityiskäyttöön. Viime kesänä se jäi myymättä ja kesätoiminta oli siltäkin osin helppo aloittaa. Tuttuun tapaan hyllyt ovat pullollaan tuttuja ja haluttuja tuotteita, uusiakin toki mahtuu joukkoon. Marika Virman luettelee pikaisesti listan myytävistä tuotteista, ne uudet ovat luettelon alussa:
– Esteet keppihevosille, paksut lihatukit, telineitä hanajuomille, tarjottimet, lapasia, villasukkia, puunkantotelineet, puiset päänaluset saunaan, saunajakkarat, paistinlastat ja voiveitset ”sysmä-tekstillä” ja monia muita pikkutavaroita keittiöön, hupparit samoin tekstillä, puuleluja sekä mattoja.
Marika Virmanin mukaan myös tilaustöitä otetaan vastaan sen mukaan, mitä kulloisellakin kokoonpanolla pystytään toteuttamaan. Torimyymälä on avoinna torilla elokuun loppuun saakka.
Kuntouttavan työtoiminnan ohjaajina toimivat Marika Virman ja Antti Saarinen,
Heta Heino nuorten työpajalla sekä Tiina Luhio vastaavana ohjaajana.

Vihannespiste Koskinen

Vihannespiste on yksi torin pitkäaikaisimmista toimijoista. Jari Koskinen lupaa pystyttää telttansa kesäkuun alkupuolella, tarkkaa päivämäärää hän ei pysty sanomaan.
– Kevät on myöhässä ja siksipä kasvihuoneissa valmistuvat varhaisperunat ja mansikat ovat myös myöhässä. Edellisinä vuosina kaupan pystyi aloittamaan jo toukokuussa.
Juhannusviikon maanantaista 20.6. lähtien Jari Koskinen lupaa olla torilla säännöllisesti.

Kuvassa: Kahvilla Pekka ja Lea Raitala Kyösti Piipon seurassa. Kahvia kaataa Tuija Rajavuori.

Toimintakeskuksen ohjaaja Marika Virman (vas) ja myyjä Rauni Anttila.