Pienten pyöräilijöiden taitavaa ajoa

Mika Sankari
HARTOLA

Liikuntamajan asfaltoitu parkkipaikka suljettiin hetkeksi autoilta hyvää tarkoitusta eli varhaiskasvatuksen ja Liikenneturvan yhteistä pyöräilytapahtumaa varten.

Varhaiskasvatuksen johtaja Päivi Onali toivotti väen tervetulleeksi tapahtumaan taitoajon, pyörien katsastuksen ja lopuksi vanhempainyhdistyksen hoitamien tarjoilujen merkeissä. Herkulliset tarjoilut sponsoroi pullien osalta Jari-Pekka ja S-market Hämeenmaa tarjosi mehut.

-Vanhempainyhdistyksen aktiivit ovat toimeliaita, ja meillä on sujuva yhteistyö keskenämme, siitä tämäkin tapahtuma on osoitus, Onali kiittelee.

Liikenneturvan Lahden alueen kouluttaja Ilkka Korhonen kehotti ensin laittamaan pyörät parkkiin ja odottamaan tarkempaa ohjeistusta. Niitä odotettiin malttamattomina 4-5- vuotiaiden pyöräilijöiden keskuudessa, sillä ajokuume poltteli kovasti viileästä ja sateenuhkaisesta illasta huolimatta.

-Pääteemana on taitoajo. Täältä saatte kotiläksyjä mukaan, joiden mukaan toimia, hän alusti.

Myös liikenneopettajana ja autokouluyrittäjänä toimivalle Korhoselle liikenne on aina ollut sydämenasia.

-Olen tekemisissä kaikkien liikkujien kanssa vauvasta vaariin. Viime aikoina olen esimerkiksi ollut lyhyen ajan sisällä sekä neuvolassa että antamassa oppia yli 65-vuotiaille autoilijoille ennakoivaan ajotapaan liittyen.

Ensin muodostettiin jono portille, ja rataan tutustuttiin jalkaisin. Sitten otettiin pyörät alle.
Turvavälit pidettiin kunnossa eikä yhteentörmäyksiä sattunut. Ensimmäisen pujottelun jälkeen ajettiin kiikkulaudan yli. Keilojen tihenevät välit sujuivat ihan hyvin.

Seuraavaksi pujoteltiin merkkien välistä. Välillä oli syytä hiljentää, kunnes saavuttiin tiukkaan liikenneympyrään ja siitä maaliin. Muutaman kierroksen jälkeen rata ajettiin vastaavalla tavalla päinvastaiseen suuntaan. Välillä havaittavissa ylinopeutta, johon ratavalvojat pyrkivät puuttumaan. Rata oli haasteellisen näköinen vanhemmankin katsojan silmään. Välillä pyllähdettiinkin, mutta matkanteko jatkui.

-Rauhallisesti kun menee, onnistuu mukavasti. Olette oppineet hyvin, mutta ei lisätä liikaa vauhtia, jottei törmäyksiä sattuisi, Korhonen kannustaa.

Moni koki kysyttäessä annettujen käsiennostojen perusteella ajotaitojensa kohentuneen.
Syksyllä on tarkoitus jälleen taitoajella.

Kuvassa: Liikenneturvan Ilkka Korhonen toimi kouluttajana.

Päivi Onali lähetti pyöräilijät yksi kerrallaan matkaan.
Valmiina radalle…
Ensin rataan tutustuttiin kävellen Ilkka Korhosen johdolla.