Sysmän Vuoden Yrittäjä 2023 – Sysmän Kello ja Kulta

Mika Sankari
SYSMÄ

-Ensin kauhistuin – hyvä ettei yöunet menneet, mutta sitten tajusin, kuinka hieno juttu tämä palkitseminen on. Olen siitä todella kiitollinen ja ylpeä, Sysmän Vuoden yrittäjäksi valittu Anne Laitinen kuvailee reagointiaan valinnasta kuultuaan.

Sysmän Kello ja Kulta ky on toiminut kaikkiaan yli 50 vuoden ajan. Laitinen osti yrityksen loppuvuodesta 2006.

Uravalinta oli selvinnyt jo 17-vuotiaana, jolloin Laitinen aloitti neljä vuotta kestäneet opinnot Lahden kultaseppäkoulussa. Valmistumisen jälkeen hän siirtyi töihin Helsinkiin Olof Sjöblomin työhuoneeseen ja teki sen jälkeen kymmenen vuoden uran A. Tillanderilla. Synnnyinkunnassaan Hartolassa hän toimi yrittäjänä tmi Napolassa, kunnes siirtyi Sysmään nykyiseen työhönsä edellisen yrittäjän eli Asta Partasen jäätyä eläkkeelle.

Kultasepänliikkeen yrittäjän työnkuva on monipuolinen. Vapaa-ajan asukkaat asioivat ahkerasti Laitisen liikkeessä varsinkin kesäaikaan.

-Teen korujen korjauksia ja muutostöitä, paristojen ja rannekkeiden vaihtoja kelloihin, tilaustöitä, Sysmä-viirejä, kaiverrusta, lahjatavaroiden myyntiä ja neuvontaa. Kiireet pakkaantuvat erityisesti kesäajalle, jolloin Partanen on työskennellyt apunani. Puran kesän ruuhkaa, ja voin kiittää useita asiakkaita heidän kärsivällisyydestään.

Nettimyynti on muuttanut kaupankäynnin luonnetta.

-En silti ole suunnitellut verkkokaupan perustamista. Näyttää nimittäin siltä, että niiden kultakausi alkaisi olla takanapäin.

Vuoden 2023 yrittäjä on ollut mahdollisuuksien mukaan Sysmän yrittäjien toiminnassa mukana. Kultaseppämestarin suunnittelemat Sysmä -aiheiset korut, riipukset ja sormukset ovat näyttäviä. Ne ovat saaneet vaikutteita mm. Sysmän historiasta, tyypillisistä maisemista ja maanmuodoista, runsaista kuppikivistä sekä arkeologisista löydöistä. Laitinen on suunnitellut ja toteuttanut myös Uuden Pyhän Olavin ristin.

Toimintaympäristöstä vielä pari sanaa.

-Sysmässä on kaikkea, mitä ihminen tarvitsee! Julkisen liikenteen yhteystarjontaa pitäisi kylläkin parantaa.

Liikenevällä vapaa-ajalla iso puutarha marjapensaineen tarjoaa paljon puuhaa. Mummi viettää myös mielellään aikaa poikien jälkikasvun eli 2-vuotiaan Paavon ja kymmenkuukautisen Aarnen kanssa.

Sysmän Yrittäjien oman juhlan lisäksi on edessä osallistuminen Päijät-Hämeen Yrittäjien maakunnalliseen Yrittäjäjuhlaan lokakuussa.

Anne Laitinen haluaa välittää suuret kiitokset kaikille asiakkaille ja yhteistyökumppaneille.

Kuvassa: Kultaseppäseppämestari Anne Laitinen on suunnitellut ja toteuttanut monia Sysmä-aiheisia korumallistoja.