Sisun soutujaosto 10 vuotta

Ilkka Hörkkö
SYSMÄ

Sysmän Sisun soutujaosto on perustettu 25.8.2012 ja omalla veneellä soudettiin ensimmäistä kertaa keväällä 2013. Veneen hankinnan mahdollistivat muutamat perustajajäsenet, sponsorit ja KKI-hanke sekä jaoston saamat avustukset. Jaosto juhli 10 toimintavuottaan ja vietti kauden päättäjäisiä lokakuussa.

Jaoston puheenjohtajana toimii Tarja Linna. Hän on ollut mukana keväästä 2013 alkaen, kun kartoitettiin mahdollisen naisjoukkueen kasaamista. Hänelle parasta soututoiminnassa ovat Suomen kesä, Päijänne, kivat soutukaverit, hauskat ja hikiset treenit, yhteishenki ja nauru.

-Ryppyotsaista ei touhu viikkoharjoitusten osalta ole. Nauru raikaa, jutut luistaa ja niin luistaa soutukin. Soudamme Majutvedellä niin leppoisia, lyhyempiä (n. 10 km) lenkkejä ja välillä otetaan kovia spurtteja. Jos keli on komea, soudetaan pidempiä lenkkejä esimerkiksi Päijätsalon ympäri. Harjoitukset kestävät yleensä 1-2 tuntia.

Soutajilla on joitakin vuosittaisia perinteitä ja muutakin harjoittelua ohjelmaan sisältyy.

-Juhannusaattoaamun kello kuuden soutu soudetaan aina kelistä riippumatta. Olemme vuosien mittaan osallistuneet kahvakuulatreeneihin ja ergoharjoitteluakin on porukalla tehty.

Päätavoitteena jaostolla on ollut viime vuosina Sulkavan suursoudut. Alussa mukana oli kirkkovenesoudussa miesten ja naisten joukkueet, mutta nykyään mukana on ollut joko naisten joukkue tai sekajoukkue. Viime kesänä sisulaiset soutivat sekajoukkueella toistaiseksi parhaan aikansa 5.06,24.

Sulkavan lisäksi Sisukkaat soutajat ovat käyneet kauhomassa vettä muun muassa Kulosaaressa ja Mommilanjärvellä, sekä tietysti Sysmän Suvisoudussa. Viime kesänä jaosto liittyi myös Suomen Melonta- ja Soutuliiton jäseneksi, mikä mahdollistaa osallistumisen SM-soutusarjoihin. Ensi kesäksi on normaalin ohjelman lisäksi suunniteltu soutamista Kuhmoisiin ja takaisin.

Jaostolla on nykyisin myös yksikkösoutajia, joista Anneli Mörä-Leino kilpaili jo viime kesänä parhaana saavutuksenaan yksinsoudun SM-kulta 30 km:llä (matkaa lyhennettiin säästä johtuen) sarjassa N60.

Lokakuun 10-vuotisjuhlassa jaosto muisti Annelia hienoista saavutuksista. Juhlassa muistettiin muitakin, myös viime vuonna edesmennyttä soutujaoston kantavaa voimaa ja perämiestä Juhani Leivoa.

-Ensikertalaisetkin ovat tervetulleita mukaan taas kesän tullessa, muistuttaa Tarja Linna.

Kuvassa: Sisukkaita soutajia harjoituslenkillä. Kuva Aino Nurminen.