Onko näätä kotona?

Samuli Simula
SYSMÄ

Seinänraosta ja välikatosta kuuluu aktiivista rapinaa. Ilmat ovat viilentyneet ja useat eläimet hakeutuvat rakennuksiin pesimään. Varsinkin kesämökit ovat talviaikaan rauhallisia pesintään.

Törmäsin tähän ongelmaan alkutalvesta. Juttelin usean henkilön kanssa yöllisestä elämästä ullakolla. Pääsääntöisesti sain vastaukseksi: – Pitää ne hiiretkin kuule aikamoista meteliä!

Ääni oli kyllä kaikkea muuta kuin pienen jyrsijän aiheuttama. Kuvasin välikaton eristeissä näkyvät jäljet ja otin yhteyttä useaan tahoon tuloksetta. Onneksi soitin lopulta Sysmän metsästysseuraan ja heiltä löytyi heti neuvoa oikea asiantuntija.

Menemme tutkimaan ullakkoa Markku Lepistön kanssa.

  • Näätähän täällä riehuu, toteaa Markku heti.

Hän tunnistaa näädän jättämät jäljet. Näädät ja minkit sotkevat eniten. Pesä, ruokavarasto ja käymälä sijoittuvat eri puolille rakenteissa. Mädäntyneiden raatojen jälkiä eläimen ruokavarastossa ja ulosteiden rakenteisiin imeytyvää voimakasta ammoniakin lemua ei poisteta pelkällä siivoamisella. Sotku on pesinnän jälkeen niin tuhoisa, että suuremmalta remontilta ei voi välttyä. Näätä kaivaa lisäksi eristevilloihin onkaloita, joissa se liikkuu. Näin eristeet myös tuhoutuvat kokonaan.

Mikäli vierasta ei havaita ajoissa saattaa keväällä mökille palaavaa odottaa siis ikävä yllätys ja edessä pahimmillaan kymmenien tuhansien remonttilasku. Vakuutukset korvaavat yleisesti petoeläinten aiheuttamat tuhot, mutta välillä korvauksista joutuu riitelemään.

  • Suopellossa on näätäongelmaa, opastaa Markku.

Poikueet, jotka kasvavat ullakon suojissa oppivat, että rakennuksen välikatto on optimaalinen pesintään. Näätä on erakkolaji. Se liikkuu ketterästi puissa ja menee rakennukseen vieressä olevan puun kautta. Markulle näädät ovat tuttuja. Laji ei ole ongelma normaalissa elinympäristössään. Ongelmat alkavat vasta, jos ne hakeutuvat rakennuksiin.

Näätä ja orava ovat rauhoitettuja metsästysaikojen ulkopuolella. Häätämiseen tai siirtämiseen metsästysajan ulkopuolella tarvitaan lupa riistakeskukselta. Kun ongelma on poistettu, tulee kaikki mahdolliset kulkureitit tukkia tarkkaan.

Lattiarakenteista kuuluva rapina tai paha haju huoneessa viittaa minkin tai supikoiran pesään. Päiväaikaan kuuluva elämä vintillä ja välikatolla viittaa oravaan. Yön pimeään aikaan rakenteita välikatossa raapii näätä.

Kuvassa: Kuvan eristeisiin näätä ei voi rakentaa tunnelia, koska se sortuisi.