”Mistä voisimme vielä säästää”

Ilkka Hörkkö
SYSMÄ/HARTOLA

Hintojen nousu on ollut viime aikoina nopeaa. Erityisesti polttoaineiden ja ruuan hinta on selkeässä nousussa.
Helmikuisesta Venäjän hyökkäyksestä on lähtenyt liikkeelle tapahtumaketju, joka ravisuttaa koko maailmaa. On arvioitu, että hintojen nousu jatkuu edelleen ja jopa ruokapulasta on puhuttu.
Mitä voi tehdä, kun rahalla tuntuu saavan aina vain vähemmän. Teimme gallupkyselyn tavallisten kansalaisten parissa Sysmässä ja Hartolassa. Osa ei halunnut etunimeään esille.

Kysymykset:

  1. Miten ruuan, polttoaineen ym. kallistuminen on vaikuttanut sinuun?
  2. Onko joku asia kohdallasi vähentynyt tai muuttunut (esim. autoilu)?
  3. Onko sinulla jotain vinkkejä miten /mistä voisi säästää hintojen noustessa?

Henkilö X, nainen


1.-2. Hintojen nousu tietenkin harmittaa. Ei kuitenkaan vaikuta kauheasti, menoni ovat aika pienet. En ole joutunut juuri mistään vähentämään. Perheiden ja pienituloisten ruoka- ja asumiskustannusten nousu huolestuttaa. Polttoaineiden hinnannousu vaikuttaa monella tavalla, mm. kuljetus- ja maatalousyrittäjät kärsivät.

  1. Säästää voi priorisoimalla menoja. Ei pidä luopua kokonaan hauskuutta tuottavista asioista, ettei mene rahojen lisäksi elämänilo.

Timo

  1. Harmittaa, toisaalta se on hinta, minkä joudumme maksamaan demokratian /arvojemme puolustamisesta Euroopassa.
  2. Ei vielä, jatkossa ehkä tarkastelee liikkumista tarkemmin.
  3. Vähentää turhaa autoilua. Laskea sisälämpötilaa talvella, eikä käytä jäähdytystä. Käyttää enemmän lähellä tuotettua ruokaa.

Hannele

  1. Harmittaa, mutta hyväksyn syyt. Enemmän olen huolissani Euroopan tilanteesta ja Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.
  2. Kun koko elämänsä on elänyt pienillä tuloilla, niin tilanne on hallinnassa. Jotain isompia hankintoja on siirretty. Ostosten hintaa ja alkuperää katsoo tarkemmin.
  3. Ruokamenoissa, kun valmistaa ruuan itse, eikä sorru heräteostoksiin. Juhannusjuomatkin saisi edullisesti, jos ”sysmäläinen perinne” on tallessa.

Henkilö X, mies

  1. Aivan järjetöntä. Vedotaan sotaan, vaikka hintoihin vaikuttaa verotkin. Rahaa syydetään maailmalle kaikkeen. Mutta ei omalle kansalle. Kohta maa ajautuu lamaan, maatalous kaatuu ja työpaikat häviää.
  2. Alkaa se ajamisessa näkyä, jotain ruokia jää ostamatta, kun hinnat järjettömät.
  3. Enpä tiedä mistä säästää, näköjään päättäjät haluaa maan lamaan.

Pekka

  1. Venäjä, sen hävytön hyökkäyssota Ukrainaan, ja siitä seuranneet pakotteet vaikuttavat rajusti talouteen ja hintoihin. Tämä on väistämätön seuraus Kremlin sikamaisesta toiminnasta. Venäjän kansa kuulee ja näkee propagandaa. Surullista. Ykköstoive olisi ”tuuletus” itänaapurin hallintoon.
  2. Autolla ajossa on aina menty taloudellinen ajo edellä. En vertaile tankkauspaikkoja, pyrin jättämään bensarahat paikalliselle yrittäjälle. Hankin tänä kesänä mopon/skootterin, jolla ajelen sään salliessa nurkka-ajot halvalla.
  3. Kauppaan kauppalistan kanssa. Vettä ei lutrata, valoja ei pidetä turhaan. Lajittelu ja sopimusten ja liittymien kilpailutus kannattaa.

Saija

  1. En lähde valittamisen linjalle, hinnat ei siitä tule alaspäin. Tyydyn tilanteeseen. Edelleen juon kahvia ja autolla ajan paljon. Joudun ajamaan esim. Sysmä-Lahti väliä tiuhaan. Arvostan kotimaista ruokaa ja aika samoja juttuja ostan kuin ennenkin. Pyrin ostamaan kerralla paljon.
  2. Arjessani ei hintojen nousun jälkeen ole mikään muuttunut. Samat ajot edelleen. Ehkä tulee ostettua vähemmän tuotteita ”ohi lapun”.
  3. Turhat ajot minimiin. Tekemällä ruokaa itse. Kannattaa käyttää kaikki ruuat mitä ostaa, niistä voi tehdä seuraavana päivänä eväitä. Hävikkiä ei tule oikein mitään.

Miina

  1. Ruuan hinnan kallistuminen on tiettyyn rajaan asti ok. Toivottavasti sen arvostus myös nousee. Polttoaineen hinnan nousussa on hyvät ja huonot puolet. Niille huono, joille työpaikkaan liikkuminen, terveyden ja hyvinvoinnin turvaaminen tai ruokahuolto /ruuan tuottaminen on elinehto. Mutta nousu toivottavasti jossain määrin hillitsee tarpeetonta huviajelua.
  2. Elän syrjäseudulla. Olen aina harkinnut liikkumistani ja kerännyt asioita samalle reissulle. Tämän vuoksi ei ole ollut tarvetta muuttaa kulutuskäyttäytymistä.
  3. Pitäisi opetella elämään tavalla, missä kaiken ei tarvitse tapahtua just nyt. Tehdään reittisuunnittelua ja hoidetaan asiat kerralla, näin tulee säästöä polttoainemenoissa. Ostoslistan suunnittelu ja heräteostosten välttäminen ovat tärkeitä kauppa-asioinnissa.

”Mistä voisimme vielä säästää. Voiko mäyräkoiran luontoon päästää.” Näin riimittelee Arttu Wiskari Sirpa-kappaleessaan. Ehkä noin kolkkoa kohtaloa ei kotieläimille sentään tarvitse harkita.