Yritys Tutuksi – Urheilu Valonen

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Harri Aaltosen tie Urheilu Valosen yrittäjäksi oli kokolailla looginen. Hän toimi Suomen hiihtoliiton palveluksessa huoltopäällikkönä menestysvuosina 90-luvulla ja sieltä oli lyhyt matka urheilu- ja vapaa-ajan tuotteita myyvän liikkeen yrittäjäksi.
Kerrataan aluksi hieman Harrin uraa ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Hän aloitti hiihtohommat Peltosen suksitehtaan tuotannossa sekä insinööri-opintojen aikaan tuotekehityksessä ja myöhemmin kehitysinsinöörinä. Välillä mies pistäytyi Rapala Oy:ssä laskentainsinöörinä ja palasi sieltä takaisin Peltoselle. Huoltopäällikön työ hiihtoliitossa alkoi vuonna 1995 ja niitä suomalaisen hiihdon kohokohtia sitten riittikin. Niistä mainittakoon Mika Myllylän kulta 50 kilometrin hiihdossa Trondheimin MM-kisoissa vuonna 1997 (muitakin mitaleja tuli) sekä saman miehen kultamitali Naganon olympialaisissa 30 kilometrin hiihdossa vuonna 1998.
Huoltopäällikön pestin jälkeen Harri on toiminut markkinointi- ja tallipäällikkönä Karhulla sekä pohjoismaiden markkinointi- ja tallipäällikkönä Atomicilla Itävallassa.
Vuonna 2005 hän aloitti Startex Oy:n vienti- ja kansainvälisenä tallipäällikkönä ja hoitaa tätä postia edelleen.
Urheilu-Valosella pistäytyessään Seppo Valonen heitti Harrille muutamaan otteeseen etsivänsä jatkajaa yritykselleen.
– Aluksi en ottanut asiaa vakavasti, mutta muutaman juttukerran jälkeen asia alkoi kiinnostaa. Olihan Sepon liike kuulunut Sysmän katukuvaan vuosikymmenten ajan.
Harrin työnantaja ei vastustanut etätyön mahdollisuutta muutamana päivänä viikossa ja niin asia eteni myönteiseen lopputulokseen.
– Menetin kylläkin tällä toimenpiteellä kaikki lomat ja vapaa-ajan. Mutta onhan sysmäläisten ja kunnan vapaa-ajan asukkaiden kanssa hauskaa touhuta ja pidän tärkeänä, että kylällä toimii vielä kivijalkakauppa, mistä löytyy vapaa-ajan tuotteita laidasta laitaan, toteaa Harri Aaltonen.
Myynnillisesti kulunut talvi on ollut Harrin mukaan haastava. Talvikalastus- ja hiihtotuotteiden osalta myynnit jäivät reilusti normaalia vähäisemmiksi.
Kevät on ollut Valosella normaalistikin hiljainen, mutta yksi muutos on ollut havaittavissa.
– Liekö koronan tai varhaisen kevään ansiota, että polkupyörien myynti on alkanut aikaisemmin kuin ennen.
Muutoin asiakasmäärät ovat vähentyneet liikkeessä korona-aikana. Paikallinen vanhempi väestö ei liiku ja pääkaupunkiseudun vapaa-ajan asukkaita ei päästetty pitkään aikaan mökeilleen. Ostoksia on tehty varovaisesti.
– Toisaalta liikunta ja varsinkin patikointi lähimetsissä on lisääntynyt ja se mahdollistaa niihin tarkoituksiin myynnissä olevien tuotteiden kysynnän.
Harri Aaltonen kiittää asiakkaitaan siitä, että Urheilu-Valosen nettikauppa on huomattu yhdeksi vaihtoehdoksi kaupankäynnissä.

Urheilu Valonen (Procomposite Oy)

Sysmäntie 38, Sysmä
Puh. (03) 717 2799
s.posti info@sysmasport.fi
www.sysmasport.fi