Yritys Tutuksi – Karhulan Tila

Helena Mäkinen
HARTOLA

Karhulan luomutilalla on kevätkiireitä. Bordercollie Luka ottaa vieraan vastaan isäntäväen, Satu ja Tero Mäyrän kanssa. V. 1911 tila erotettiin Pohjolan kartanosta ja v. 1931 se siirtyi Mäyrän suvulle.
– Tämä on ollut minun kotini. Tila siirtyi meille v. 2006, jolloin aloitimme ensin kasvinviljelyn ja hevosheinän myynnin. Emolehmät tulivat v. 2009. Peltoja on viljelyksessä vajaat 100 hehtaaria ja metsälaitumia noin 50 hehtaaria.
Tilalla siirryttiin kahden vuoden siirtymäajan jälkeen viime vuonna luomuun sekä pelloilla että eläintuotannossa. Kaikki karjalle syötettävä rehu viljellään itse.
– Vasikoita syntyy maalis-huhtikuussa, se on kiireistä aikaa. Sitten ne kasvavat emojen kanssa koko kesän. Suurin osa myydään jatkokasvatukseen Vanhaan Myllyyn Hutrin Terolle. Osa jää itselle kasvamaan uusiksi emolehmiksi. Osan kasvatamme lihan suoramyyntiä varten. Teurastus tapahtuu Vainiolla Orimattilassa.
Tilan luomulihaa voi jo ostaa tilalta suoraan, Taukotuvalta ja REKO Hartola-Joutsa-Luhanka –ringin kautta. REKOn asiakkaat tilaavat lähituotteita tuottajilta ilman välikäsiä.
Isännän päiväohjelma on täysin erilainen kesällä ja talvella.
– Joulu-helmikuu on rauhallista. Vasikat on vieroitettu ja lähetetty muualle ja lehmät ovat sisäruokinnassa. Kesällä karja on metsä- ja peltolaitumilla.
– Emolehmiä on 55-60 ja kokonaiskarjamäärä vuodenajasta riippuen noin 100. Meillä on karkearehuruokinta, eli karja ei syö mitään ihmisravinnoksi kelpaavaa, vaan säilörehua ja heinää. Nurmilla käytetään monipuolisia heinä-, virna-, mailas- ja apilaseoksia. Monipuolisuus takaa sen, että aina jokin kasvi menestyy. Esimerkiksi viime kesänä oli kuivaa, mutta syväjuuriset mailaset ja virnat pelastivat talven ruokinnan.
Lehmät ja vasikat pärjäävät hyvin kylmäpihatossa. Vasikat ovat syntyessään n. 40-kiloisia ja puolivuotiaina ne ovat kasvaneet noin 300-kiloisiksi. Tilan päärotu on musta Aberdeen-Angus, sen lisäksi on Herefordia ja Charolais -rotua.
Metsälaitumien aitaamisessa on iso työ, aitoja pitää siirtää ja korjata koko kesä. Mutta se on isännän mielestä mukavaa työtä.
– Luonnossa ja eläinten kanssa työskentely on monipuolista.
Lasten kotikoulu on muuttanut jonkin verran perheen päiväohjelmaa. Taukotuvan toimitusjohtajana työskentelevä Satu on menossa illaksi töihin ja harmittelee ravintola-alan koronarajoituksia. Teron töitä pandemia on kiusannut ainoastaan traktorin varaosien viipymisen kautta, mutta heikot talousnäkymät huolestuttavat häntäkin.

Karhulan tila

Puh. 050 535 8952
facebook: Karhulan tila