Yritys Tutuksi – Gasthaus-Camping Koskenniemi

Helena Mäkinen
HARTOLA

Koskenniemen isännän Tuomo Piiparin tunnelmat ovat hyvin epätodelliset, niin kuin viime vuoden syksy olisi jatkunut tänne asti.
– Kaikkein pahinta on se, että tätä on kestänyt niin pitkään. Pikkuhiljaa olisi varmaan monen mielenterveydenkin kannalta hyvä tietää, mitä tässä tulee tapahtumaan. Mutta ei sitä tunnu tietävän kukaan. On pakko vain katsoa päivä kerrallaan, miten syvälle sukelletaan.
– Tälle alalle kriisi ei olisi voinut huonoimpaan aikaan tulla! Pääsiäisenä alkavat ihmiset liikkua, ilmassa on toiveikkuutta ja mennään kohti kesää. Siitä alkoi tänä vuonna peruutusruljanssi. Käytännössä kaikki ryhmät ovat peruuntuneet juhannukseen asti, on ainoastaan yksittäisiä majoitusvarauksia. Vaikka nekin ovat tärkeitä, niin ryhmät ovat toiminnan kannalta merkittävämpiä.
Vielä ei ole lyöty lukkoon edes syksyn markkinoita. Niiden peruminen olisi matkailuyrittäjän kannalta paha juttu.
– Elokuun isompiakaan tapahtumia ei ole vielä peruttu, mutta mitä tehdään juhannuksen kanssa? Pitäisikö jo nyt ilmoittaa kyselijöille, että mitään ohjelmaa ei ole? Se mahdollisuus pitää joka tapauksessa ennakkovaraajille sanoa. Onko lupa ja vastuullista järjestää esimerkiksi tansseja?
Kaiken yllä häilyvä synkkä epävarmuus vaikuttaa kaikkeen. Mitään isoja investointeja ei kannata suunnitella. Piipari miettii, miten moni matkailija jää työttömyyden tai heikentyneen taloudellisen tilanteen vuoksi kotiin.
– Isoissa matkailuyrityksissä kulut ovat valtavat ja tulee konkursseja, kuten Vierumäellä. Pienemmissä pystytään vähän helpommin tekemään ”talkoita”, kuten meillä on tehty siitä lähtien, kun asiakkaat loppuivat. Mutta ostovoima vähenee ja yhteiskunnan kulut nousevat työttömyyden takia, tätä laskua maksetaan kauan.
– Toisaalta haluan uskoa, että tästä opitaankin jotain. Sisämarkkinoiden laariin saattaa jotain sataa. Kotimaanmatkailuun moni asettaa toiveita, koska kaukomatkoja mietitään tarkemmin. Eikä Kiinassa kannata kaikkea teettää, globaalin maailman haavoittuvuus on nyt nähty.
Yritystukiasiat eivät menneet Piiparin mielestä oikein.
– Oli kummallista, että ensin ilmoitettiin isoista rahakasoista. Se saa aina tilanteen hyödyntäjät liikkeelle. Nyt sitä sotkua sitten yritetään selvitellä. Tasapuolisuus on tässäkin asiassa vaikeaa, mutta ei tainnut apu mennä ihan oikeisiin osoitteisiin.
Matkailuyrittäjien tulot syntyvät kokonaisuudesta, siksi ravintolat pitäisi saada pian auki. Se toisi ryhmiä Koskenniemeen.
– Ihmiset tykkäävät seurustella, sosiaalinen elämä on tärkeää.

Gasthaus-Camping Koskenniemi

Koskenniementie 66, Hartola
Puh. (03) 716 1135
email@koskenniemi.com
www.koskenniemi.com