Yrittäjien sähköiset aamukahvit

Helena Mäkinen
HARTOLA

Hartolan yrittäjät kokoontuivat Ansioniemen Sähkö Oy:n tiloissa tiistaiaamuna. Jussi ja Ulla Talikka olivat jo lähettäneet paikalliset asentajat työmaille ja keittäneet aamukahvit tulijoille. Uusimpana kuntaan muuttaneena yrittäjänä oli mukana Taina Laitinen.
Jussi Talikka kertoi v. 1993 perustamansa yrityksen vaiheista.
– Olen nykyisin hallituksen puheenjohtaja ja myös töissä yrityksessämme. Tomi Ikävalko on toimitusjohtaja ja myös osa perhettämme, joten tämä on perheyritys.
– Yrityksen nimi tulee Ansiossa sijaitsevasta tilastamme, jonka nimi on Ansioniemi. Siellä toiminta alkoi ja alussa tein töitä yhden asentajan kanssa. Neljän vuoden kuluttua tilauskanta alkoi kasvaa reippaasti ja työntekijöitä oli 8, nykyisin vahvuus on 24. Toimipisteitä on Hartolan lisäksi Joutsassa, Heinolassa ja Lahdessa. Kasvu on voimakkainta Lahdessa. Kaksi insinööriä hoitaa Lahden ja Heinolan aluetta yhdessä kymmenen asentajan kanssa.
– Normaalien sähköurakoiden lisäksi meitä työllistävät teleurakat ja kamera- ja kulunvalvonta. V. 2005 alkanut ilmalämpöpumppujen asentaminen työllistää edelleen, asennamme vajaat 200 pumppua vuodessa. Sähköurakoita on pienistä kotiasennuksista isoihin liiketaloihin ja kouluihin. Joutsassa tehdään alihankintana isojen varavoimakoneiden asennusta. Kausalassa alkaa maanantaina päiväkodissa asennukset ja Lahden Liipolassa on 150 asunnon linjasaneerausurakka.
– Meillä on monia pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita, kuten Insinöörityö Hentinen ja YIT. Tässä kylällä huolletaan useimpien yritysten sähkölaitteet.
Aurinkosähköä yritys asensi aiemmin pienille mökeille, mutta nykyisin voidaan vapaa-ajan asunnon normaali sähköistys rakentaa aurinkosähkön varaan, jos verkkoyhtiön linjan veto tuottaa ongelmia tai on kallis.
– Kiertäviä kauppiaita käy nykyisin tarkistamassa iäkkäiden ihmisten 1970-luvulla rakennettujen talojen sähköverkkoja. Tarkistajat kertovat, että keskus on vanhanaikainen. Eivät nämä sähkökeskukset ja kaapelit mihinkään vanhene! varoitti Talikka.
Yrittäjien puheenjohtaja Pasi Joronen listasi tulevia tapahtumia, kuten Hartolan yrittäjäjuhla, syyskokous 5.11. ja Päijät-Hämeen kuntaseminaari ja Lahden valtakunnallinen yrittäjäjuhla 21.11. Joulunavaus on 29.11. Joulumarkkinoiden pitopaikaksi oli jo päätetty Jokiranta, mutta paikkaa on kritisoitu. 14.12. pidettävät joulumarkkinat kaipaisivat sekä sisä- että ulkotilaa. Asiaa päätettiin miettiä uudestaan.
Kunnanjohtaja Merja Olenius kertoi kunnan kuulumisia.
– Pienten kuntien työkkäri –hankkeen tuloksena 50 työntekijää sai pysyvän työpaikan ja 5 yritystä sai jatkajan. Vuodenvaihteessa alkaa jatkohanke, jonka tärkeimpänä tavoitteena on saada paikallista koulutusta työvoimapulaa poteville aloille, etenkin sote-yrityksille.
Talikka kertoi, että työvoimapula on totta. Ansioniemen Sähköön on löytynyt työntekijöitä ainoastaan sitä kautta, että alan opiskelijoita on ollut työharjoittelussa. Työvoimatoimiston kautta ei sopivia tekijöitä löydy.
Päivi Koskela kertoi Tainionvirran yritysryhmähankkeen II-vaiheesta, jossa on mukana 10 matkailuyritystä. Ryhmä vieraili Mathildedalin ruukkikylässä, ja vierailun tuloksena hankkeen II-vaihe lähti liikkeelle. Alueelle on muuttanut elämänmuutoksen tehneitä senioreita, jotka ovat perustaneet yrityksen toteuttaakseen unelmansa. Hankehaku on lokakuussa ja se alkaa ensi vuoden alussa, jos rahoitus myönnetään. Hartolan ja Sysmän hankeyritykset toimivat veturina ja vievät eteenpäin alueen matkailua. Koskela piti lähimatkailun ja lähiruokapalveluiden kehittämistä tärkeänä, koska ne synnyttävät uusia yrityksiä ja pitävät yllä palveluja.
Kuningaskunnan Elämyskonseptit –hanke päättyy vuoden lopussa ja ensi vuoden alussa yrittäjät ja muut toimijat laativat kunnalle matkailustrategian.
Pekka Mantila LADECista toivoi lisää yrityskäyntejä allakkaansa, samoin alkavien yrittäjien yhteydenottoja. Omistajanvaihdoksia on meneillään, mutta ne etenevät hitaasti. Nuoria yrittäjiä ja jatkajia ei ole helppo löytää.
Olenius totesi, että pienessä kunnassa tarvitaan räätälöidympää lähestymistapaa ja enemmän jalkatyötä kuin Lahden seudulla. Verkoston rakentamiseen menee aikaa. Kuitenkin Hartolassa on aloittanut moni uusi yrittäjä. Ne ovat olleet yhteydessä Pienten kuntien työkkäriin tai aloittaneet itsenäisesti.

Kuvateksti: Jussi Talikan isännöimän pöydän äärellä Matti Nikupeteri, Merja Olenius, Taina Laitinen, Jarkko Fågel, Ulla Talikka, Heli Tahvonen, Jani Suomi, Pasi Joronen, Pekka Mantila ja Päivi Koskela.