Reklamaatio uskaltaa ja kehtaa

Kaisa Vigman
SYSMÄ/HARTOLA

Reklamaatio- bändi sai alkunsa aika tarkalleen vuosi sitten – ehkä hiukan puolihuomaamattomastikin. Oli kaksi kaverusta ja kitara, toisella biisejä ja toisen mielestä ne olivat bändin arvoisia. Näin syntyi Salosen Henkan ja Rekolan Hannun toimesta Reklamaatio. Hannu lupautui basistiksi, Kuosman Marko toiseen kitaraan ja Malinin Tomi rumpuihin. Bändissä soittaa siis Hittiorkesteri Aimosta tuttuja muusikoita, mutta mikään Aimon sivuprojekti Reklamaatio ei ole.
– Kyllä tämä on ihan oma juttunsa, me teemme omia biisejä. Aimo soittaa lainattua materiaalia, mutta Reklamaation musiikki on täysin omaa, kertoo bändin perustajajäsen ja vokalisti Salosen Henkka.
Reklamaation musiikkityylikin saattaa yllättää nykymusiikin kuuntelijan, sillä nyt puhutaan punkista. Sellaisesta Suomi-punkista, jonka edelläkävijöiksi voisi mainita vaikkapa Ratsian – tai Klamydian. Ja sellaisesta kitaravetoisesta punkista, jota soitetaan kovaa ja rinta rottingilla ja jonka asenteessa on jonkinsortin anarkiallekin tilaa.
– Itse olen kuunnellut paljon punk- musiikkia ja kuuntelen edelleenkin ja nimenomaan suomalaista, vähän vanhempaa punk-musaa. Reklamaation kaikki biisit ovat kuitenkin keskenäänkin vähän erilaisia – jostain tulee Klamydia mieleen ja jossain on ehkä Ratsia-meininkiä. Problems on kuitenkin ollut minun suosikkibändejäni, joten niitäkin vivahteita on varmasti jonkin verran ilmassa, Henkka kuvailee.
– Reklamaation musiikki on kuitenkin vähän erilaista – se ei ole ihan niin suoraa paahtoa. Popedan entinen kosketinsoittaja Kemppisen Jani, joka soitti meidän nauhoituksiin kiipparit, totesi meidän biiseistä, että ”näissähän on koukkuja kuin Kymijoessa talvella”, nauraa Henkka, joka toivoo Reklamaation musiikin olevan tervetullutta vaihtelua nykyään kovasti soitetulle konemusiikille.

Bändin biisejä voisi myös oikeutetusti kutsua nykyajan juomalauluiksi, sillä sanoitukset nerokkaine kiemuroineen jäävät kyllä helposti mieleen, puhumattakaan melodioista, joissa jokaisessa tuntuu olevan hitin avaimet. Biisit sekä naurattavat, että saavat aikaiseksi ihmetyksen siitä, että miten nuo miehet uskaltavat ja ennen kaikkea kehtaavat!

Kuvassa: – Reklamaation musiikkia on jo Spotifyssä tarjolla kuunneltavaksi, mutta mitään levyntekomeininkejä ei bändillä vielä ole suunnitteilla. Lähinnä toiveissa on runsas keikkailu, kertoo Salosen Henkka.
Keikkatoiveet toteutuvat ”Päijät-Hämeen Ympäriajo”- nimisen turneen myötä yhdessä jo seutukunnallamme tutuksi tulleen ja kansainvälistäkin radiosoittoa saavuttaneen BadName- yhtyeen kanssa. Nämä kaksi bändiä voi käydä katsastamassa ensi perjantaina 11.10. Hartolan Marttalassa ja jos tuohon kattaukseen ei ehdi, seuraava mahdollisuus kotikonnuilla on 19.10. Sysmän Uotissa.

Kuva: Susanna Hynynen