Diakoniatyötä tarvitaan

Helena Mäkinen
HARTOLA

Hartolan seurakuntatalolla on diakoniatyön kirppisviikko. Diakonissa Kirsi Männistö on tyytyväinen, että lahjoituksena tulleesta tavarasta osa on löytänyt uuden omistajan.
– Seurakuntatalolla muutenkin käyvät ovat käyneet kirppiksellä. Siellä saa rauhassa käydä penkomassa ja viedä ilmaiseksi. Saamme hyvää tavaraa, mutta emme voi pitää niitä jatkuvasti esillä. Nyt saimme Sirpa Kiurulta lainaksi rekkejä ja vapaaehtoiset pystyttivät kirpparin.
Männistö suunnittelee myös Joulupuu –keräystä.
– Mietimme omanlaisemme Joulupuu -keräyksen eri ikäisille. Joululahjan haluavat ilmoittautuvat ja sitten etsimme lahjan antajia. Viime vuonna emme ehtineet toteuttaa ideaa, mutta nyt aloitamme ajoissa, ja toivon ihmisiä ensi maanantaina sitä suunnittelemaan. Vapaaehtoisia tarvitaan jälleen!
Diakoniatyön kautta jaetaan edelleen EU-ruokaa. Tärkeitä ruokalahjoituksia tulee myös S-marketista ja la Kar de Mummasta. Männistö toteaa, että aineellisen avun tarve ei ole vähenemään päin.
– Lahjoitettua ruokaa jaetaan sekä diakonian tiistairuokailuissa ja perhekerhossa että pakkasesta myös muille asiakkaille. Hartolassa on paljon pienituloisia ja maksuhäiriöisiä. Kaikki apu on tarpeen, jos on rahat tiukilla. Diakoniatyön avustusmäärärahat eivät riitä, etsin jatkuvasti uusia auttamismalleja. Kotikäynneille on valitettavan vähän aikaa, tarvetta olisi enemmän. Useimmat sopivat tänne päivystysajan, mutta omaiset tai asiakkaat pyytävat myös kotiin käymään.
Männistö pitää monipuolisesta työstään, jossa hän on tekemisissä kaikenikäisten kanssa. Yhtenä haaveena on luoda diakoniaruokailusta yhteisöllisempi.
– On hienoa, että käytämme osaksi hävikkiruokaa. Jos saisimme lisää toimijoita, muutkin voisivat tulla aterialle. Maksun voisi porrastaa tai muuttaa vapaaehtoiseksi. Se, jolla on hyvä tilanne, voisi maksaa enemmän.

Kuvateksti: Kirsi Männistö aloitti keväällä Diavlogin, jossa hän kertoo ajatuksiaan kerran kuussa. Ajatuksena on saada näkyvyyttä diakoniatyölle, jota kaikki eivät tunne.