Golfilla käytiin kierroksella

Helena Mäkinen
HARTOLA

Vanhustenviikon kunniaksi Hartola Golf kutsui senioreita kaunista pelikenttää kiertämään. Kolme henkeä lähti matkaan jalan, muut junakyydillä. Sää suosi ja maisemakierros ruskan väreissä oli näkemisen arvoinen. Golf-harrastus tuo kauden aikana noin 10.000 vierailijaa kuntaan. Golf-junatapahtuma oli historian ensimmäinen. Tera Heinonen ajoi edellä ja ohjasi reittiä, joka kulki hieman varsinaisen pelikentän sivussa.
Ensimmäinen pysähdys oli historiallisessa paikassa, jonka esitteli Esa Kiuru.
– Vuonna 1990 valmistuivat ensimmäiset 9 väylää ja meitä pelaajia oli vajaat kymmenen siinä vaiheessa, itse olin ”sairastunut” vakavasti golfaamiseen ja niitä yhdeksää reikää tahkottiin lähes päivittäin. Aina, kun tultiin illalla pelaamaan, Paavo Nyrjä tuli koiransa kanssa tarinoimaan. Hänen muistokseen kentän kauneimmalla paikalla olevaan luonnonkiveen kiinnitettiin laatta. Tästä kenttä aukesi joka suuntaan ja tässä Paavo kävi mielellään.
– Maa-alueen omistaa tällä hetkellä golfkenttää varten perustettu Hartola Golf Oy. Kentän omistajina on yli 300 yksityishenkilöä. Myös parisenkymmentä yritystä omistaa golfosakkeita, kertoi Heinonen.
Golfista liikuntamuotona kertoo jotain se, että nykyisen 18-reikäisen kentän kiertävä tulee kävelleeksi noin 10 km. Kierroksen tavoiteaika on noin 4,5 tuntia.
Kentän korkeimmalla kohdalla pysähdyttiin grillin ääreen makkaroita nauttimaan ja ruskaa ihailemaan. Ja lajiin perehtyneet Kiuru ja Heinonen näyttivät, miten aloituspallo lähtee driverilla kohti greeniä.
– Golfissa pyritään saamaan pallo tästä aloituspisteestä reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä. Palloja lyödään tosi pitkälle, siksi tarvitaan näin iso kenttä. Avauslyönnin tavoite on yli 200 metriä. Kun koko kroppa on lyönnissä mukana, lähtee pallo pitkälle. Kenttäsuunnittelijan optimitulos tälle kentälle on 72 lyöntiä, opasti Heinonen.
Juna puksutti takaisin klubille, joka on kaikille avoin kahvila-ravintola. Heinonen toivotti kaikki tervetulleiksi tutustumaan klubiin ja lupasi, että vanhustenviikon tapahtumasta tulee perinne.

Kuvassa: Maisemat kentän korkeimmalta kohdalta olivat avarat.