Were you There – olitko siellä?

Kyösti Piippo
HARTOLA

Otsikon laululla Hartolan Viihdekuoro kyseli juhlakonsertissaan yleisöltään ikäänkuin etukäteen tapahtumaan osallistumista. Ja oltiinhan siellä, kirkko likipitäen täyttyi musiikinnälkäisistä kuulijoista.

Kuoron johtaja Lea Luts oli laatinut mielenkiintoisen konserttiohjelmiston. Se käsitti kolme osiota: kotimaisen musiikin osasto, solistien osuudet ja kirkkomusiikin osasto.

Konsertin erinomainen juontaja Kalevi Hanhinen kutsui kuoron äänialue kerrallaan alttarin eteen (tenoreita oli niukasti, sopraanoja taas paljon) ja nelinsenkymmentä laulajaa herätti yleisön mielenkiinnon alkuunsa ohjelmiston ulkopuolisella rauhantervehdys -laululla.

Kotimaisten laulujen osio täyttyi tutuilla lauluilla: mm. Kotimaani ompi Suomi, Maailma on kaunis, Täällä Pohjantähden alla, On suuri sun rantas autius ja Suojelusenkeli.

Todetaan jo tässä yhteydessä konsertin viimeinen osio: Ave Maria di Caccini, Pie Jesus, Panis Angelicus, sitten otsikossa mainittu Were you There, Signore delle cime ja lopuksi ikäänkuin kuoron kiitoksenosoituksena johtajalleen Lealle ja konsertin säestäjälle Jaak Lutsille heidän äidinkielellään laulettu Pärt Uusbergin Head ööd.

Kuoron konserttisointi oli kohdallaan. Alun pieni hermostuminen oli heti kohta tipotiessään ja kirkkolaulujen osio paljasti kuoron vahvuuden; pitkät ja rauhalliset äänet lumosivat, olivat puhtaita ja niitä oli mukava kuunnella Kalevi Hanhisen neuvon mukaan silmät kiinni. Miesten rivistön palkeet aukesivat täyteen voimaan. Lea Luts saa innostavalla johtamisellaan kuoron aina parhaaseen mahdolliseen vireeseen.

Solistien osuuden avasi Jaak soittamalla kirkkoon lahjoitusvaroilla hankitulla flyygelillä Jean Sibeliuksen Romanssin Des -duuri. Jaakin soitto on aina yhtä varmaa ja loistokasta.

Laulusolistit onnistuivat myös. Leena-Kaisa Porvarin Itkevä huilu oli puhdas ja antaumuksella laulettu esitys. Ossi Hildenin jykevä ääni sopi hyvin kirkkoon ja Tiina Kotila-Paaso ja Mari Lehtosaari-Miller olivat myös varmoja.

Kalevi Hanhisen juonto oli iso osa onnistunutta konserttia. Hän ehti kertoa monia tapahtumia Viihdekuoron historiasta ja mainitsi Raimo Asikaisen ja Rauni Salmelan ansiot kuoron perustamisessa lopettaneen Riippusilta -kuoron jälkeen. Hänellä oli myös monia mielenkiintoisia tarinoita ohjelmiston lauluista.

Viihdekuoron konsertit antavat varmuudella jatkossakin monia ilonhetkiä paikkakuntalaisille.

Kuvassa: Viihdekuoro täytti koko alttaritilan. Etualalla selin tilaisuuden juontaja Kalevi Hanhinen ja flyygelin takaa pilkistää Jaak Luts.