Vuodesta 1975 Sysmän kunnan palveluksessa

Ilkka Hörkkö
SYSMÄ

Päivi Kivelä tuli Sysmän kunnan palvelukseen konekirjoittajan virkaan 1.4.1975. Erittäin pitkä työura samalla työnantajalla tulee päätökseen vuoden vaihteessa eläkkeelle jäämisen vuoksi.

Kivelä hoiti vuosina 1983-84 kirjanpitäjän viransijaisuutta. 1984 hänet valittiin yleishallintoon kanslistiksi. Entinen palkkakirjanpitäjä oli jäämässä eläkkeelle ja 1.3.1985 Kivelä aloitti palkanlaskennassa. Myöhemmin nimike muuttui palkkasihteeriksi. Sitä työtä hän tekikin pitkän rupeaman aina viime kesään saakka, jolloin hän siirtyi vuosilomalle pitämään rästiin jääneitä lomiaan.

Työuran alussa työvälineinä käytetyt tietokoneet olivat täysin erilaisia kuin nykyään. Ohjelmat ehtivät myös muuttua moneen kertaan.

-Nykyiset ohjelmat ovat hyviä ja se on omalta osaltaan helpottanut työtä. En kaipaa vanhoja aikoja työssä. Tietenkin joskus otti päähän opetella jatkuvasti uusia ohjelmia, Kivelä muisteli.

Pitkällä työuralla osaamista ja kokemusta kertyi ja Kivelä olikin kunnanviraston työyhteisössä henkilö, jonka asiantuntemusta kaivattiin ja jolta kysyttiin asioita, luottaen että Päivi kyllä tietää. Esimerkiksi monen alan sopimukset jatkuvine muutoksineen olivat hänellä hallussa.

Koulutoimen hallinnon muutosten jälkeen vuonna 2017 mukaan tuli myös opettajien palkkojen laskeminen. Ne eivät ole aivan yksinkertaisia. Sysmässä on yhteisiä opettajia peruskoulun ja lukion kesken ja myös Sysmän ja Hartolan välillä on ollut opettajayhteistyötä. Ne tuovat omia kiemuroita palkanlaskentaan. Kivelä kertoi saaneensa niihin kuitenkin hyvän koulutuksen.

Henkilökunnan vähetessä Kivelä kertoi viimeisten vuosien olleen hyvin kiireisiä. Viime syksynä hän teki ratkaisun eläkkeelle jäämisestä vuoden 2022 alussa. Palkkasihteerin työtä hoitaa tällä hetkellä viransijainen, mutta työ vakinaistetaan ensi vuoden alusta.

Eläkepäivinä Päivi Kivelä jatkaa liikunnallisia harrastuksiaan jumpan, lenkkeilyn ja hiihdon parissa. Myös joissain järjestöissä työt jatkuvat ja hän on ollut jo lähes 30 vuotta Bandy Boys -88:n rahastonhoitajana ja puuhanaisena.

Parasta työssä ovat olleet työkaverit.
-Heidän kanssaan on voinut jakaa iloja ja suruja. Haluankin kiittää kaikkia ihania työkavereita, ystäviä ja kunnanhallituksen naisia, jotka muistivat minua jäädessäni vapaalle, lopetti Päivi Kivelä.

Kuvassa: Päivi Kivelä tekee paljon vapaaehtoistyötä esim. Salibandyn taustalla.