Vuoden Yrittäjä 2019, Hartola

Helena Mäkinen
HARTOLA

Hartolan kukkakauppa ja hautaustoimisto Ky:n Kirsi Lundgren valittiin vuoden 2019 yrittäjäksi. Hänen työpaikallaan tuoksuvat aina tuoreet kukat. Hartolasta syntyisin olevan Lundgrenin yrittäjyys on jatkunut jo vuodesta 1999, tänä keväänä tuli 20 vuotta täyteen. Kaikki alkoi kesätöistä Tuomisen liiketalossa sijaitsevassa Lehmussaaren kukkakaupassa.
– Olin käynyt puutarhatyöntekijäkurssin Otavassa, ja äitienpäivän aikaan v. 1997 alkoivat kesätyöt. Kesän jälkeen opiskelin sitten floristin ammattitutkinnon, koska ala alkoi kiinnostaa. Tutkinto kesti yhden lukuvuoden. Itselleni oli tärkeää, että opin tekemään morsiuskimppuja, jotka vaativat tekniikkaa. Käytännön työtä opin koko ajan Lehmussaaren liikkeessä.

Mieluisa työharjoittelu jatkui opiskelun ohessa. Seuraavan kesän jälkeen Lehmussaaret halusivat luopua yrityksestään ja tarjosivat sitä Lundgrenille.
– Kävin Heinolassa yrittäjäkurssin, joka antoi jonkinlaista valmiutta, kauppakoulun olin käynyt jo aikaisemmin. Aika joutuisaan kaikki kävi ja aloin suunnitella yrityksen ostoa. Sain koko ajan apua Asko Lehmussaarelta, joka oli hautauspuolen toiminnoissa apuna ja myös alussa ajoi hautausajoja.

Kukkakauppa- ja hautaustoimistoyrityksessä on osattava monenlaisia asioita. Aluksi Lundgrenilla oli yksi työntekijä apuna, mutta kun hän ryhtyi itse hoitamaan hautauspuolta, tuli ajankohtaiseksi vielä toisen työntekijän palkkaaminen.
– Työssä ovat tietyt sesongit, jolloin kukkia menee paljon. Joulukuussa ostetaan joulukukkia, äitienpäivänä ruusuja. Ylioppilasjuhlat ja rippijuhlat tuovat asiakkaita. Taimimyynti on luku sinänsä, touko- kesäkuussa meillä on ihan oma liike tuossa pihalla. Se työllistää lisäksi yhden työntekijän. Kasvihuoneen rakensivat jo Latvaset, jotka tarjosivat tätä liiketilaa minulle. Tässä on oltu vuodesta 2003 ja tässä on hyvä toimia.

Lundgren on tyytyväinen siihen, että hänen työntekijänsä ovat puutarhureita.
– Floristin koulutuksessa oli aika pintapuolista tietoa esimerkiksi huonekasveista, mutta onneksi puutarhurit pystyvät neuvomaan asiakkaita. Yhdessä tiedämme paljon. Ala on monipuolinen ja kukkien hoidosta, taimista ja lannoituksesta täytyy tietää, että voi neuvoa asiakkaita.

Viherkasvit ja ruukkukukat tulevat liikkeeseen nykyisin Hollannista. Kaikki sisäkasvit tulevat tukusta, niitä viljellään myös kotimaassa. Kesäkukat ovat kaikki kotimaisia.
– Ostan kesäkukat Penttilän puutarhalta Mäntyharjulta, Lopelta Männistön Puutarhalta tai Reetan tarhalta Pertunmaalta, ne toimitetaan pihaan. Meillä käy maanantaisin kauppa-auto, josta voimme valita ruukku- ja leikkokukkia ja myös tehdä ennakkotilauksia. Huiskulan puutarhan Jyväskylän tukusta saamme aika paljon tavaraa. Huiskula viljelee itsekin ruukkukukkia, mutta leikkokukat ovat kaikki Hollannista. Silloin, kun aloitin, oli aika paljon kotimaista leikkokukkatuotantoa, mutta kilpailu on kova ja myös EU- säädökset ovat tehneet alasta kannattamattoman.

Hautaustoimistoyrittäjää tarvitaan, kun omaiset järjestävät hautajaisia. Siinäkin vaaditaan myötäelämisen kykyä sen lisäksi, että käytännön järjestelyt sujuvat.
– Asiakkaiden kannalta on hyvä, että kukkakauppa ja hautaustoimisto ovat saman katon alla. Niissä tilanteissa saan olla ihmisten apuna. Tunnen, että se on mielekästä. Kukaan ei toivo hautajaisia, mutta koen olevani apuna, kun se tilanne tulee ja niitä asioita joudutaan hoitamaan. Koetan kuunnella ja olla läsnä.

Vuoden yrittäjä on edelleen sitä mieltä, että töihin on mukava tulla. Maanantait eivät harmita yhtään.
– Tein sen päätöksen, että en pidä liikettä sunnuntaisin auki, mutta itsepalveluperiaatteella täältä saa silloinkin kukkia. Se on ollut hyvä päätös; normaali vapaa on hyvä pitää, vaikka työ on mieleistä. Ja kun on sesonkiaika, teen vaikka kellon ympäri.

Kukat ilahduttavat ja lohduttavat – niiden avulla voi kertoa monenlaisia asioita. Kaikki eivät ole viherpeukaloita, siksi on hienoa, että kukkia voi käydä ostamassa ja valikoimassa mielivärejään kimppuun.
– Kukat sopivat tosi monenlaisiin tilanteisiin, kukkakimpun kanssa on helppo mennä tervehtimään ystävää tai kiittää. Iloisia ja myös myötäelämisen tunteita voi kertoa kukkasin. Tuntuu siltä, että olemme tarpeellisia, ja hartolalaisten kanssa on todella mukava asioida. Nuoretkin ovat oppineet käyttämään kukkia, jostain sekin pitää oppia. Kukat sopivat aina ja ilahduttavat. On ihanaa, kun tulee asiakas, joka sanoo, ettei osaa olla ilman kukkia.

Valinta vuoden yrittäjäksi oli Lundgrenille mieluinen yllätys. Hän on tottunut tekemään kauniita onnittelukimppuja tämän huomionosoituksen saajille, mutta ei ole tullut ajatelleeksi, että valinta sattuu joskus omalle kohdalle.
– Arvostan kovasti tätä huomionosoitusta. Onhan tätä yrittäjyyttä takana jo 20 vuotta, ehkä sekin oli syynä valintaani. Mutta olen ollut onnekas ja työkaverini ovat olleet aina mukavia. Ja toivon, että ainakin seuraavat 20 vuotta on mahdollista jatkaa tätä työtä, josta pidän.