Virtaan Kartano päivittyi

Tainionvirran kulttuurimaisemassa sijaitsevalla Virtaan Kartanolla on takanaan pitkä ja kiinnostava historia. Kartanon ensimmäinen osa on rakennettu 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa, korkeampi lisäosa vuonna 1887. Loikkaamme kartanon omistushistoriassa 70-luvun alkuun, jolloin Erkki ja Anja Stjernvall aloittivat tilan hoidon. Erkin nuorin poika Juhani on ollut pienestä pitäen kiinnostunut tilan töistä ja toiminnan jatkaminen oli aina yhtenä vaihtoehtona, vaikka AMK-opinnot Tampereella olisivat voineet johtaa toiseenkin ratkaisuun. Juhanin vaimo Tiina ei voinut kuvitellakaan kauppakorkeakouluopintojensa alkuvaiheessa päätyvänsä maatilalle Sysmään. Mutta kun tilalla toteutettiin sukupolvenvaihdos vuonna 2010, aloitti nuoripari Juhani ja Tiina Stjernvall isännöinnin ja emännöinnin Virtaan Kartanossa. Heti sukupolvenvaihdoksen jälkeen kartanossa tehtiin suurehko peruskorjaus talon kaksikerroksisen osan alakertaan. Pohjoispäätyyn kunnostettiin vanhaa kunnioittaen lapsiperheelle sopivat kartanohenkiset mutta kodinomaiset tilat. Juhani jatkaa suvun perinteiden ja talovanhuksen vaalimista yhdessä Tiinan ja kahden poikansa Samuelin (5 v.) ja Oliverin (3 v.) kanssa.

–Vuosina 2010 – 2012 toteuttamamme peruskorjaus lienee suurin sitten Tandefeltin 1887 valmistuneen talon laajennustyön, toteaa Juhani.

Virtaan Kartano on perinteinen maa- ja metsätila, joka toimii sekä isäntäperheen yksityiskotina että matkailukäytössä. Kartano tarjoaa juhlavat puitteet perhejuhlille, muistotilaisuuksille, juhlaillallisille, kokouksille ja erilaisille tapahtumille. Lisäksi järjestetään kartanomajoitusta ryhmille ennakkotilauksesta. Vuonna 2013 saneerattu rantasauna toimii tilaussaunana ja lisäksi käytettävissä on muutama vuokramökki. Kartano tekee isommissa tilaisuuksissa yhteistyötä naapurin, Vanha-Kartanon kanssa.

–Meillä on loistavasti toimiva yhteistyö paikallisen pitopalvelun kanssa ja kehitämme yhteistyöverkostoamme myös muiden paikallisten palveluntarjoajien suuntaan. Kesästä on tulossa mukavan kiireinen ja sesongin ulkopuolellakin minua työllistää säännöllisesti vakituiset yritysasiakkaamme, kertoo Tiina.

Juhanilla ja Tiinalla on suunnitelmissa lisätä kartanon majoituskapasiteettia ja korjata edelleen päärakennusta sekä piharakennuksia. Ehkäpä Tainionvirran rantaan nousee tulevaisuudessa muutama uusikin vuokramökki.

Juhani työskentelee Versowood Oy:llä hankintaesimiehenä, mutta kaikki vapaa-aika kuluukin sitten tilalla metsä- ja pihatöitä tehden. Lisäksi miehellä on tukku luottamustehtäviä. Ja jos aikaa jää, Juhanin löytää urheiluharrastusten sekä tietysti perheen parista. Tiina hoitaa tilan matkailupuolen yritystoimintaa.  Tiinan harrastuksiin vapaalla kuuluvat liikunta, lukeminen, sisustaminen, MLL-toiminta ja pikkupoikien kanssa touhuaminen. Tiinan kädenjälki näkyykin selkeästi kartanon nykyisissä sisustusratkaisuissa. Vuokrattavien tilojen ilme on raikastunut – kuitenkin vanhaa perinnettä kunnioittaen.

Kartanon vanha isäntä Erkki Stjernvall on edelleen suurena apuna tilan töissä ja hoitaa lisäksi mallikkaasti tärkeää vaarin virkaa.

KP