Vintturissa tapahtuu

Yleensä Vintturi tuodaan esille tilanteissa, kun halutaan ilmaista mahdollisimman kaukana olevaa liki kuollutta paikkaa. Ainakaan kesäaikaan mokoma väite ei pidä ollenkaan paikkaansa. Vintturin Nuorisoseurantalo, Yhden lehmän navetan pubi ja entisen koulun tiloissa toimiva Vintturin Majoitus muodostavat trion, mikä pystyy palvelemaan niin vapaa-ajan asukkaita, matkailijoita ja kyläläisiä monipuolisilla palveluilla. Kun tuohon ryppääseen lisätään vielä Kammiovuori ja joka puolelle aukeavat vedet, on tuotepaletti vertaansa vailla.

Vintturin Nuorisoseurantalo (ent. suojeluskunnan talo) on rakennettu 1939 ja nuorisoseura perustettiin vuonna 1950. Talon tanssitoiminta alkoi 70-luvun alussa ja muuttui säännöllisiksi lauantaitansseiksi kesällä 1976. Seuran pitkäaikainen puheenjohtaja ja nykyinen hallituksen jäsen Vesa Kantonen on kasvanut sisään seuratoimintaan jo pienestä pitäen. Jo alle kouluikäisenä poika istui salin pönttöuunien välissä tanssijoita katsellen ja humppaa kuunnellen. Myöhemmällä iällä hän on ollut mukana kaikessa taloon liittyvissä toiminnoissa.

–Juhannuksena aloitamme taas tanssitoiminnan ja orkesterina on tuttu Esko Sartolahden yhtye, kertoo Kantonen.

Vintturissa yhtyeen pitää soittaa tanssittavaa musiikkia ja orkesterissa pitää olla mukana haitarinsoittaja. Tässä mielessä kunnioitetaan perinteitä.
Nuorisoseuran nykyinen puheenjohtaja Jarmo Kallio kehuu seurantalon ja pubin hyvin toimivaa synergiaa; ensin tanssia hikeen asti ja sitten orkesterin väliajalla pubiin janoa sammuttamaan. Kalliot asuvat vakinaisesti Lahdessa, mutta Vintturissa vietetään kaikki vapaa-aika talvi mukaan lukien.

–Kuumalla vedellä täytetyssä tynnyrissä on mukava katsella ulkona tähtiä talvi-iltaisin.

Pubin isäntä Aki Marttinen tuli tuttavien vinkistä kesällä 2000 töihin Vintturin täysihoitolaan.  Siinä ohessa Yhden lehmän navetan pubin toiminnot tulivat myös tutuiksi. Marttinen siirtyikin heti seuraavana kesänä pubin yrittäjäksi. Pubi on toiminut vuodesta 1995, joten ensi kesä juhlitaan tämän koko maassa tunnetun paikan 20-vuotisjuhlia.

–Tästä on tullut minulle elämäntapa. Hieno ympäristö ja mukavat ihmiset tuovat minut tänne kesä toisensa jälkeen.  Tietysti liiketoimetkin saavat mielellään mennä plussan puolelle, mutta se ei ole tärkeintä, kiteyttää Marttinen tuntojaan.
Seurantalon kesäohjelma on mielenkiintoinen.  Tanssien lisäksi talossa soi Vintturi -jazz elokuun alussa, heinäkuun alussa tulevat Jaakko Tepon poikien Kaukolasipartio -yhtye vierailulle ja elokuussa Susan Aho tuo paikalle uuden kokoonpanonsa Tipsy Gipsy -duon. Lisukkeena toimintaan lisätään vielä syksyiset hirvijuhlat, kyläläisten joulupuuro ynnä muutamat perhejuhlat.

Tanssitalo, ravintola ja hotelli voivat joltakulta kuulostaa kovin kaupunginomaiselta, mutta Vintturissa ne muodostavat kesäisin maalaisromantiikkaa tihkuvan kokonaisuuden. Talvella tunnelmat muuttuvat toisenlaisiksi.
–Olemme päättäneet täällä, että pimeyden ja hiljaisuuden voi kääntää myös vahvuudeksi ja voitoksi, perustelee Vesa Kantonen Vintturin talvea.

KP