Hanurimuseo juhlistaa Könöstä

Suomen Harmonikkamuseon vuoden teema on Lasse Könösen 75-vuotisjuhlavuosi. Lasse on tehnyt musiikkia ja esiintynyt jo neljävuotiaasta lähtien. Ensimmäinen näytön paikka oli Markus-sedän satutunnilla ja sen jälkeen on tullut kierrettyä lava ja ravintola jos toinenkin.

Unohtaa ei sovi myöskään hänen vaimoaan laulajatar Mai-Lisiä, joka ”tarttui” matkaan soittokeikalta liki 50 vuotta sitten. Siinä on oikeasti upea pari, karismaa täynnä.

Nyt Könöset viettävät eläkepäiviä, mutta käyvät säännöllisesti viihdyttämässä ihmisiä erilaisissa palvelutaloissa ja sairaaloissa hyväntekeväisyyskonserteissa. Niissä moni vanhus, joka ei juuri reagoi ulkomaailmaan, saattaa liikuttua kyyneliin asti kuullessaan vaikkapa häävalssinsa. Ja niin tekee Lasse itsekin.

Lassen muusikonura sai siivet jo lapsuudenkodissa Pohjois-Karjalassa. Isä oli musiikkimiehiä, mutta varsinainen moottori oli kahdeksan vuotta Lassea vanhempi isoveli  Esko, Suomen ykkösnimiä hänkin. Lasse kunnnoittaa silminnähden jo turhan varhain edesmennyttä Eskoa yli kaiken.

Esko-veli istutti hanurin Lassen syliin ja niin pikkumiestä isompi soitin istui kohdalleen – jos ei muuten, niin isonveljen tuella. Sitten alkoi ammattilaisuus. Kun säännöt vaativat 16 vuoden ikää, Lasse pääsi soittamaan isoveljensä yhtyeeseen, ei tosin harmonikkaa, vaan vibrafonia.

Alussa Mai-Lis toimi sekä rumpalina että solistina, mutta ei häntä kannattanut kauan takarivisssä pitää. Könöset perustivat oma orkesterinsa, jolla kierrettiin maata ristiin rastiin. Nyt pariskunta  on asettunut Lahteen.

Jos ja kun haluat tietää lisää Könösistä, mene Suomen Harmonikkamuseoon, joka avasi kesäovensa viime lauantaina Sysmän Uotintiellä. Museon kokoelmissa on Könösten lisäksi noin 200 eri mestarien haitaria ja harvinaisuuksia. Mukaan mahtuu myös huuliharppukokoelma.  Museo on ainutlaatuinen Suomessa.

TK

Yksi vastaus artikkeliin “Hanurimuseo juhlistaa Könöstä”

  1. Eskolla ka Lassella (Lauri) oli vanhempi veli (Reino?)-armoitettu hanuristi hänkin, joka opetti Eskoa ja Lassea. Tämä vanhempi veli kuoli melko nuorena. Eskon ja Lassen mukaan hän oli heistä kolmesta kaikkein paras. Todennäköisesti kuitenkin tasapäisesti, koska kaikki heistä ovat ’kaikkein parhaita’.

Kommentit on suljettu.