Villiminkki ja kanat

Helena Mäkinen
HARTOLA

Maija Pentikäinen-Laine remontoi puolisonsa Antero Laineen kanssa Viitamäen taloa, jonka navetassa he ovat pitäneet Tuire ja Timo Mäntysen kanoja. Tammikuun toisella viikolla kanalassa kävi kahtena peräkkäisenä yönä ikävä vieras. Tehokas sarjamurhaaja osoittautui villiminkiksi. Yhteensä 78 kanaa ja yksi kukko joutuivat pienpedon hampaisiin.
Heti ensimmäisen yön tuhojen selvittyä navettaan ja sen ulkopuolelle tuotiin yhteensä kolme loukkua. Toisena yönä peto jatkoi vielä tihutyötään, mutta erehtyi yhteen loukuista. Kanoista jäi henkiin 50-60.
– Onneksi se tappoi kaikki vanhat kanat, ne olisi muutenkin pitänyt ottaa hengiltä. Uusiakin tosin meni 27 kpl. Laitoimme navettaan radionkin pauhaamaan täysillä, mutta siitä ei ollut mitään apua.
Maija näytti yhtä kanaa navetan sisällä olevasta pinosta. Kotkottajan kaulassa näkyi syvät hampaanjäljet. Peto oli yrittänyt jäljistä päätellen raahata saalista ulos navetasta, mutta kun se ei ollut onnistunut, se oli keskittynyt tappamiseen.
–On sillä varmaan ollut hauskaa, totesi Maija.
Saalistajan hauskanpito sai lopun, nyt se roikkui navetan seinällä.
– Suurpetojen aiheuttamista vahingoista saa jotain korvausta valtiolta, mutta kanat menevät omaan piikkiin. Niiden hinta on vähän toistakymmentä euroa/kpl, siitä voi laskea vahingon suuruutta.
Navetan takaa Antero oli löytänyt pienen minkin mentävän reiän. Vikkelä näädän sukulainen ei tarvitse isoa kulkureittiä.
Pohjois-Amerikasta kotoisin olevaa minkkiä tuotiin maahamme 1920-luvulla turkiseläimeksi, mutta minkkejä karkasi paljon. Kaikkiruokainen selviytyjä kotiutui nopeasti Suomen luontoon. Kalat, sammakot ja pikkunisäkkäät kelpaavat minkille, joka tuhoaa myös lintujen pesiä ja köyhdyttää lintulajistoa. Kanta lisääntyy nopeasti, siksi metsästäjät pyytävät näitä haittaeläimiä. Minkkiä saa metsästää ympäri vuoden, mutta pentueen kanssa liikkuva emo on rauhoitettu 1.5.-31.7. välisenä aikana. Vesien äärellä viihtyvä minkki tuhoaa vesilintujen pesiä ja maassa pesivät linnut ja niiden poikaset ja munat kuuluvat sen ruokalistaan.

Kuvassa: Näillä hampailla kun ottaa kanan kaulasta kiinni, niin huonosti siinä käy… Minkin tehoiskun tuloksena oli useita kanakasoja.