Ässän päällikkö Markus Sarja

Helena Mäkinen
HARTOLA

”Ässän” marketpäällikkö vaihtui tämän vuoden alusta. Mari Reinikka siirtyi palvelupäälliköksi Lahteen Launeen Prismaan ja uudeksi päälliköksi tuli Markus Sarja. Tutustuminen on paikallaan.

Miten pitkän linjan Hämeenmaalainen olet?
– Olen aloittanut jo vuonna 2001. Koko aikuisikäni olen ollut S-ryhmässä töissä. Nuorena en olisi uskonut että päädyn työskentelemään kaupan alalle, mutta totesin melko pian että tämähän onkin ihan minun juttuni. Esimiestehtävissä olen työskennellyt vuodesta 2013. Ensimmäinen esimiespestini oli Salessa myymäläpäällikkönä ja 2019 etenin S-Marketin puolelle marketpäälliköksi. Hartolan S-market on kymmenes yksikkö jossa työskentelen.

Mistä olet kotoisin?
– Olen kotoisin Hollolasta, tällä hetkellä asun Lahdessa. Sieltä on tunnin työmatka. Tätä ennen työmatkani on ollut pisimmillään 15-20 minuuttia, joten ajankäyttöä on täytynyt vähän rukata. En pidä työmatkaa pahana – auto on sitä varten.

Mikä on saanut sinut viihtymään S-ryhmässä?
– Tämä on iso ja vakavarainen, turvallinen työnantaja. Ruokaa ihmiset tarvitsevat aina. Siinä mielessä kaupan ala on turvallinen.
– Omassa työssäni on paljon sellaisia tehtäviä, mitkä tapahtuvat myymälässä asiakkaiden parissa. Niiden lisäksi on myös paljon toimistotehtäviä, jotka vaikuttavat merkittävästi myymälän toimintaan, mutta eivät välttämättä näy asiakkaille. Olen tyytyväinen siihen, että työhöni kuuluu sekä fyysistä hyllytystyötä että ajatustyötä vaativaa työvuorosuunnittelua. Pidän molemmista, enkä tiedä osaisinko tehdä vain jompaakumpaa.

Onko sinulla kovasti tulevaisuudensuunnitelmia?
– Minulla ei ole työn suhteen mitään tiettyä toimenkuvaa, mihin haluaisin pyrkiä esimerkiksi viiden vuoden sisällä. Minulle on tärkeintä, että pääsen kehittymään ja etenemään tasaisesti urallani.

Mitä mieltä olet siitä, että marketit ovat auki myös pyhäpäivinä?
– Mielestäni se on hyvä asia. Laajat aukioloajat mahdollistavat ihmisille sujuvamman arjen, koska kaupassakäyntiä ei tarvitse miettiä niin paljon. Aukioloaikoja tarkastellaan säännöllisesti, ja muokataan mahdollisimman tarkasti asiakkaiden tarpeita vastaaviksi. Aukiolokokeiluja täytyy aina jatkaa jonkin aikaa, jotta nähdään miten asiakkaat suhtautuvat ja ottavat muutokset vastaan.

Onko Hartola sinulle ennestään tuttu paikka?
– Olen käynyt täällä pari kertaa ennen tänne siirtymistäni. Emäntä on Sysmästä kotoisin eli lähitienoilla on kyllä tullut pyörittyä. Hartolan ja Sysmän ikiaikaisesta keskinäisestä kisasta olen kuullut huhuja. Sysmän S-Marketin kanssa teemme paljon yhteistyötä, olemmehan samaa Osuuskauppaa.
– Odotan innolla Hartolan kesää. Kesä vaikuttaa melko paljon kaupan toimintoihin muun muassa kuormamäärien ja asiakasmäärien kasvaessa. Kesällä meillä on myös mahdollisuus työllistää paikallisia nuoria.

Miltä asiakkaat tuntuvat?
– Hartolaan tultuani olen huomannut, että asiakkaat ovat todella aktiivisia ja tulevat rohkeasti juttelemaan. Minusta vaikuttaa, että täällä halutaan tuntea oman lähikaupan henkilökunta. Kaupungissa nykyinen hektisen kiireinen elämäntyyli ehkä näkyy vahvemmin, eikä asiakkaiden kanssa välttämättä olla samalla lailla vuorovaikutuksessa.

Miten työhön perehtyminen on sujunut?
– Edeltäjäni Mari on perehdyttänyt ja kertonut kaiken oleellisen. Jos jotain unohtuu, niin voin aina soitella hänelle. Uskon myös, että tekemällä oppii parhaiten. Vaikka yksiköt ovat aika samanlaisia, niin jokaisessa on omat erikoisuutensa, jotka arjessa pikku hiljaa oppii. Olen kyllä sisäistänyt sen, että Hartolasta on vähentynyt palveluita viimeisten vuosien aikana. Yritämme tehdä omalta osaltamme parhaamme, että paikkakunnalta saisi hankittua kaiken tarpeellisen eikä asiakkaiden tarvitsisi lähteä ostoksille naapurikuntiin. Pystyn aika paljonkin vaikuttamaan valikoimiin ja esittämään eteenpäin toiveita, joita asiakkailta tulee. Kaikki palaute on aina tervetullutta.