Viileä ilta Venetsiassa

Mikko Taskinen
SYSMÄ

Perinteistä kesän ja mökkikauden päätöstä, Sysmässä jo 29. Venetsialaiset-juhlaa, vietettiin viileässä illassa. Kymmenisen astetta ja navakka länsilounaistuuli edellyttivät rohkeasti syksyisempää pukeutumista kuin kalenteri antoi ymmärtää. Kylälle saapunut saksalaisturisti Lailakin ihasteli kaunista auringonlaskua ja ymmärsi kohmeista tunnelmaa –järveltä tuleva tuuli puhalsi hupparin ja takin läpi. So schön aber kalt!
Rantaterassin koko illan musiikillisesta annista vastasi Eija Koriseva yhtyeineen. Suurin osa ihmisistä näytti ainakin alkuillasta mieluummin istuskelevan kylmissään pöydissä kuin lähtevän mukaansa tempaavan musiikin pyörteisiin.
Samanaikaisesti leirintäalueella Sysmän 4H-yhdistys ja VPK:n naiset olivat laittaneet pystyyn teltan, tarjolla syömistä ja juomista ja arpoja. Koko perheen illassa oli lapsille lyhyiden ketjunpätkien heittämistä aukkoihin, kasvomaalausta ja iso nalle antoi isoja haleja. Myös leirintäalueen ilmainen minigolf näytti kiinnostavan nuorisoa. Osa aikuisista otti ilon irti menemällä uimaan. Samanaikaisesti järven selän poikki lipuva saunapursi kuljetti iloisia juhlijoita.
Venetsialaiset-illan kruunasi jo klassikoksi muodostunut ilotulitus. Mökkiläiset aloittivat omilla raketeillaan puoli kymmenen aikoihin Jenni-Maria III:n lipuessa mökkirantojen ohi. Sysmän uimarannalle kokoontunut reilu satapäinen katsojajoukko sai seurata eri puolilta rantoja alkavaa ilotulitusta. Pimeässä illassa kaikui Jenni-Maria III:n laivatorvi, ja pian sen jälkeen Suvisaaresta lähtevät raketit räjäyttivät taivaan komeiksi sirpaleiksi. Vaikuttavaa, juhlavaa ja kohottavaa.
Ehkä meillä olisi useamminkin aihetta juhlaan.