Veteraanijuhla Sysmässä

SYSMÄ
Kyösti Piippo

Päijät-Hämeen veteraanit kokoontuivat viime viikon keskiviikkona Sysmään kansallisen veteraanipäivän kunniaksi. Juhlaa himmensi tieto, että kolmisenkymmentä vuotta jatkunut perinne päättyy ensi vuoden Lahden tapaamiseen.

Veteraanijuhlan ulkotiloissa vietetty osio kärsi vesisateesta. Kuitenkin reserviläisten voimin yhteiskoulun kentälle koottu kalustonäyttely herätti kiinnostusta ja sodanaikaisia jalkaväen aseita tutkittiin mielenkiinnolla. Esillä oli myös vihollispuolen aseistusta.

Kalustonäyttelyn lomassa pidetyssä kenttähartaudessa puhui kirkkoherra Jeremias Sankari. Hän totesi olevansa veteraanin poika ja piti veteraanipäivän viettoa tärkeänä asiana.

–Pappina olen päässyt tekemisiin veteraanien kanssa usein ja koen roolikseni huolehtia, että viimeisetkin veteraanit saavat arvokkaan kohtelun elämänsä viimeisinä vuosina. Kirkko ja seurakunta muistavat jokaista siniristilipun puolustajaa.

Olavin toimintakeskuksessa nautitun kenttälounaan jälkeen juhlaväki siirtyi teatteritalolla pidettyyn pääjuhlaan, minkä avasi Sysmän Sotaveteraanien puheenjohtaja Heikki Rekola. Rekola totesi tervehdyssanoissaan, että maanpuolustus ei ole mikään harrastus vaan elämäntapa.

Juhlapuheen piti kotiseutuneuvos Birgitta Stjernvall-Järvi. Hän käsitteli puheenvuorossaan sodan aikana kotirintamalla toimineiden tahojen tärkeää työtä. Erimerkkeinä näistä tärkeistä maanpuolustustehtävistä hän käytti sysmäläisten muisteloja. Nuoret pojat liittyivät paikallisen suojeluskunnan poikaosastoon jo 15-vuotiaina – myöhemmin tämä organisaatio sai nimen sotilaspojat. He suorittivat kotirintamalla mitä moninaisempia tehtäviä, joista raskaimpia olivat sodassa kaatuneiden sankarivainajaien siirtäminen arkkuihin hautajaisia varten.

Lottajärjestön toiminta oli alkanut jo vuonna 1918 ja pari vuotta myöhemmin perustettiin Sysmän paikallisosasto. Sysmäläistenkin lottien tehtävät olivat moninaisia.

–Järjestöjen ohella suurten vaatimusten eteen joutuivat myös maatilojen emännät ja sotalesket. He joutuvat ottamaan hoitaakseen monet raskaat miesten tehtävät, totesi Birgitta Stjernvall-Järvi.

Veteraanijuhlan ohjelmisto sisälsi runsaasti musiikkia josta vastasivaat ansiokkaasti Kalhon Soittokunta ja Leena Palmin johtama nuorisokuoro. Yksi sykähdyttävimmistä numeroista oli Timo Lehtisen pasuunalla soittama Finlandia -hymni.

Puolustusvoimien tervehdyksen juhlaan toi everstiluutnantti Ville-Veikko Vuorio.

Yksi vastaus artikkeliin “Veteraanijuhla Sysmässä”

  1. Teen kunniaa sotaveteeraaneille, miehille ja naisille!

Kommentit on suljettu.