Pajuntaitajat Hartolassa

HARTOLA
Kyösti Piippo

Monet vikkelän kädet taivuttelevat pajunoksia Jokirannassa ja siellä täällä näkyy jo tästä luonnonmateriaalista valmistuneita koriste-esineitä. Asialla ovat Itä-Hämeen Taitajien naiset ja menossa otsikon mukaisesti pajutyökurssi.

Kurssin ohjaajina toimivat Raili Lehto ja Maija Peltonen.

–Itä-Hämeen Taitajien Helsingin messureissulla päätimme pistää taas toimeksi ja saimme helposti kasaan kymmenen naisen kurssiporukan, sanoo Raili Lehto.

Kurssin materiaalia, pajua, saa kerätyksi luonnosta ja myytävänä on myös kasvatettua pajua. Paju on leikattava luonnosta lepokauden aikana, myöhäissyksystä alkukevääseen. Tällöin paju on sitkeimmillään, eikä kuori irtoa. Syksyllä kerätty paju kuivatetaan ja sitten liotetaan ennen käyttöä, mutta tuoreesta pajusta voi aina punoa.

Luonnonpajusta näkyy luonnon monimuotoisuus, pinta on elävän näköinen ja kirjava. Viljelty paju on yksivärinen, mutta värivalikoima on laaja.

Hartolan kurssilla kurssilaiset valmistivat pajupalloja, kukkatukia ja kurkia.

–Ennenvanhaan monet suuremmatkin esineet tehtiin pajusta. Itse muistan, kuinka meillä kävi kotona mies tekemässä rysän pajusta. Pajua käytetään runsaasti myös kalustetarkoituksiin, tietää Lehto.

Kurssin toinen ohjaaja Maija Peltonen kertoo oppineensa pajun punonnan aikoinaan juuri Raili Lehdolta.

Itä-Hämeen Taitajat ry on aktiivinen ryhmä. Kevään edetessä ja kesällä tiedossa on mosaiikki -kurssi, lasten kudontakurssi, villalankojen kasvivärjäyskurssi, kynttiläkurssi ja himmelikurssi. Lisäksi käydään retkillä ja messuilla. Elokuussa ryhmä tulee toimineeksi jo 10 vuotta.