Vesille venehen mieli

Miehet asettelevat taljoja veneen ympärille. Vene on iso, mutta pian se nousee ilmaan ja siirretään erikoisvalmisteiseen traileriin varovaisesti. Sysmän Sisun miehet, Harri Hynynen, Juhani Leivo ja Martti Pietilä, käsittelevät kirkkovenettä herkällä kädellä. Vapaita vesiä odotetaan jo kuumeisesti.

Kirkkovene on talviteloilla kunnan omistamassa hallissa Yrittäjäntiellä. Seuranaan sillä on muun muassa vanha paloauto. Nyt vene alkaa olla soutukunnossa, viimeistelyä vailla. Ikää sillä on 14 vuotta ja kiloja satakunta enemmän kuin kaikkein uusimmilla, nykyaikaisilla kirkkoveneillä.

-Mutta hyvä se on soutaa, sanovat kokeilleet. Leivo, Pietilä ja Hynynen ovat vakiokalustoa, Hynynen johtaa vielä puhetta Sysmän Sisun soutujaostossa. Soutajat ovat paikallisia, kesäasukkaita – yleensä aina jokin kytkös Sysmään löytyy.
Harrastajia on kaikkiaan viitisenkymmentä. Naiset ovat soutajista enemmistönä varsinkin harjoituksissa. Vesillä käydään kahdesti viikossa, keskimäärin pari tuntia kerralla. Viime kesänä harjoituskertoja kertyi nelisenkymmentä.
Kirkkoveneeseen jää helposti koukkuun. Ja soutamisen yhteiseloon. Siinä ei voi sooloilla. Soudatettu on myös muita: väkeä työpaikoilta, koulululaisia, vaihto-oppilaita.

Varusteita ja venettä itseään on korjattu ja huollettu talvi. Pohja on hiottu ja lakattu kolmeen kertaan, samoin sisäpuoli. Jalkatuet on uusittu. Työtunteja on kulunut karkeasti 250. Alkuun tukea tuli helpommin yrityksiltäkin. Nyt se olisi tarpeen, veneen kunnostus syö rahaa.

Kirkkovene ostettiin Sysmään viime kesänä Keravalta. Vene ehti nähdä jo monet selät, lahdet ja poukamat, tyventä ja myrskyä: kotivesillä Majutvedellä, Kangasniemellä, Hausjärvellä, Helsingin Kulosaaressa ja tietysti Sulkavalla.

Ja samaan tahtiin saivat soutajat känsiä käsiinsä. Vaikka kuinka asu olikin käsineitä myöten asianmukainen. Säädettävä liikkuva penkki ja jalkatuet saavat voiman jakautumaan oikein, ensin vahvoihin jalkoihin, selkään ja sitten käsivarsiin ja säästävät samalla paikkoja, takapuoltakin. Jalat tuovat soutuvoimasta 60 prosenttia, selkä ja kädet viidenneksen kumpainenkin. Soututahti on sentään 20-30 vetoa minuutissa.

Toisin on Juhani Leivolla, puunpilkkojalla Päijätsalosta, vaikka hän taitaakin olla koko Sysmän porukan kovin soutumies ja eniten kilometrejä takana. Nyt Leivo hoitaa kirkkoveneen tärkeintä tehtävää ja käyttää ääntään: veto, veto, veto… Perämies määrää tahdin.

Vielä runsas kuukausi. Vappupäivänä kirkkovene lasketaan vihdoin vesille Majutvedelle.

TK