Lääkehoidon päivä 19.3.

Tänään vietetään kansallista lääkehoidon päivää, jolloin apteekit muistuttavat itsehoitolääkkeiden oikeasta ja turvallisesta käytöstä. Itsehoitolääkkeet ovat turvallisia oikein käytettyinä, mutta niihinkin voi liittyä riskejä.

-Sysmän apteekin henkilökunta on valmis vastaamaan kaikkiin itsehoitolääkkeitä koskeviin kysymyksiin, ja neuvomaan lääkkeiden valinnassa ja käytössä. Tällä hetkellä erityisen ajankohtainen aihe on allergian itsehoito, sanoo proviisori Heta Salo. Salon mukaan allergialääkkeiden myynti on lähtenyt Sysmässä vauhtiiin.

Allergia- ja astmaliiton mukaan nyt onkin korkea aika aloittaa koivun siitepölyn allergialääkitys. Moni koivuallergikko saa oireita myös lepän siitepölystä. Useille on jo näin käynytkin. Samanaikainen katupölykausi saattaa myös pahentaa oireita.

Lääkkeen oikea käyttötarkoitus ja lääkkeen soveltuvuus on hyvä varmistaa apteekin asiantuntijalta. Joskus itsehoitolääkkeitä käytetään väärään tarkoitukseen, jolloin lääke voi jopa pahentaa sairautta. Esimerkiksi tulehduskipulääke ei ole oikea hoito vatsakipuun, vaan se voi vaurioittaa ärtyneen vatsan limakalvoja.

Apteekin lääkeasiantuntijat neuvovat oikean lääkkeen valinnassa ja varmistavat lääkkeen sopivuuden asiakkaalle. Huomioon pitää ottaa asiakkaan sairaudet ja kaikki käytössä olevat lääkkeet, niin itsehoito- kuin reseptilääkkeet. Myös vitamiinit, hivenaineet, rohdosvalmisteet ja luontaistuotteet voivat vaikuttaa muuhun lääkitykseen.

Kaikki lääkkeet ovat haitallisia, jos niitä ottaa liikaa. Esimerkiksi yleisesti käytetty ja monelle sopiva kipulääke parasetamoli voi suhteellisen pienellä enimmäisannoksen ylityksellä aiheuttaa maksavaurion. Liian varovainenkaan annostelu ei ole hyväksi. Kivun hoidossa on järkevää ottaa lääkettä ohjeen mukaan tarvittaessa säännöllisesti, jotta kipu pysyy poissa.

Lääkkeiden haittavaikutusten riski kasvaa, jos samaan aikaan käytetään useita eri itsehoitolääkkeitä, reseptilääkkeitä, vitamiineja, hivenaineita, luontaistuotteita ja rohdosvalmisteita.

Esimerkiksi flunssan hoitoon tarkoitetut valmisteet sisältävät jo itsessään kipulääkettä, joten erillisen kipulääkevalmisteen käyttäminen lisänä voi aiheuttaa haittoja.

Lääkkeiden yhteiskäyttö voi vaikuttaa myös lääkkeen tehoon. Esimerkiksi kalkkitabletit vievät tietyiltä antibiooteilta tehon, jos ne otetaan yhtä aikaa. Aiemmin vatsavaivoihin käytettyä lääkehiiltä kannattaa käyttää vain myrkytysten ensiapuna, sillä se estää muiden lääkkeiden imeytymistä.

Kaikkien lääkkeiden, myös itsehoitolääkkeiden, käytössä ohjeiden noudattaminen on tärkeää. Apteekissa lääkkeiden käyttöön saa opastusta aina lääkeasiantuntijalta.

Itsehoitolääke ei ole aina oikea tapa hoitaa vaivaa. Joskus tarpeellinen hoito voi jopa viivästyä. Apteekin lääkeasiantuntijat arvioivat, onko itsehoito ylipäänsä suositeltavaa kyseisen asiakkaan kohdalla. Tarvittaessa asiakas ohjataan lääkäriin.

TK