Verkostosta Voimaa

Verkostosta voimaa  -hankkeen päätösseminaari järjestettiin viime viikolla Teatteritalolla. Rakennemuutoshankkeen saavutuksia ja työtä kehuttiin seminaarissa sen verran paljon, että sen vetäjät kuuntelivat ylistystä korvat punaisina. Hanke päättyy vuodenvaihteessa, mutta sen aloittama työ jatkuu.

Kehut eivät tulleet syyttä suotta.  Hanketyöryhmä – Raimo Lappalainen, Seppo Laakso ja Eija Mäkinen – onnistui siinä, missä pitikin: säilyttämään ja luomaan työpaikkoja Sysmässä, Hartolassa ja Heinolassa, joka tosin irrottautui hankkeesta ennen aikojaan.

Tai kuten Hämeen Ely-keskuksen rakennerahastoyksikön päällikkö Sinikka Kauranen sen muotoili: tämä on kymmenen pisteen hanke. Oikeastaan hanke oli aikaansa edellä ja onnistui siinä, mihin hanketoiminnassa kuntatasoa myöten pyritään eli muuttamaan elinkeinopolitiikkaa elinvoimapolitiikaksi, jota kuntaliiton kehityspäällikkö Jarkko Huovinen päätösseminaarissa esitteli.

Käytännössä Verkostosta voimaa -hanke onnistui odotettua paremmin osaavilla ihmisillä, kovalla työllä ja tekemällä juuri sitä, mitä elinvoimapolitiikassa pitääkin tehdä. Se jalkautui kengänpohjia säästämättä – oliko muuten Laakson Sepolla työsuhdekengät – sinne, missä sidosryhmät olivat, koulutti, verkostoitui ja ryhtyi noin vuosi sitten juurruttamaan toimintamalliaan kuntiiin eli hanketta hallinnoineeseen Hartolaan ja Sysmään sekä myös Heinolaan, ennen kuin se perusti oman elinkeinotoimensa.

Tilaisuuden avanneen Hartolan kunnanjohtajan Merja Oleniuksen mukaan menossa on kuntien pudotuspeli. Siihen Hartola ja Sysmä ovat vastanneet elinkeinoyhteistyöllä, joka pohjautuu osaltaan juuri Verkostosta voimaa -hankkeeseen ja molempien kuntien osaamisvahvuuksiin. Juuri elinkeinot ovat nyt sekä Hartolan että Sysmän keskeisiä kehittämiskohteita. Olenius uskoi, että yhteistyö kantaa hedelmää.

Yhteistyö ja samalla hankkeen juurruttaminen jatkuu käytännössä siten, että Hartola palkkaa hankkeen Seppo Laakson hoitamaan peruselinkeinopalveluita Hartolassa ja Sysmässä. Sysmä ostaa Hartolalta 40 prosenttia Laakson työpanoksesta. Sysmän kunta- ja matkailumarkkinoinnin osaajan Raija Hännisen työpanoksesta puolestaan lohkeaa yhtäläinen osuus Hartolalle. Kuntien ”yhteinen” elinkeinoyksikkö aloittaa määräaikaisena ja tulokset ratkaisevat jatkon.

Sysmän kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki uskoo, että yhteistyö Hartolan kanssa onnistuu, vaikka mutkia matkaan toki voikin tulla. Kitkiöjoki toivoi samalla, että yhteispeli  laajenisi elinkeinotoimesta edelleen muillekin aloille. Hänen mukaansa tärkeintä on juuri ruohonjuuritason toiminta, jota hanke on toteuttanut. Samalla hän viestitti myös Heinolalle tämän toiminnan tärkeydestä ja heitti ilmaan kysymyksen, miten kaupunki aikoo siihen päästä.

Tulevaisuudessa yhteistyö tiivistyneekin Sysmän ja Hartolan lisäksi myös uudestaan Heinolan kanssa. Tarpeen se ainakin olisi: esimerkiksi matkailun edistämisessä tämä antaisi vahvaa lisämuskelia kaikille osapuolille. TK