Suvisoitto kohti kesää

Suvisoiton järjestelyryhmä kertoi ensi tunnelmia tulevan kesän tapahtumista ja tasokkaita konsertteja on odotettavissa. Vajaan kuukauden ajan puheenjohtajan nuijaa heiluttava Aila Jääskeläinen totesi yksityiskohtaisten ohjelmatietojen olevan vielä vaiheessa, mutta ne valmistuvat koko ajan vauhdilla kesää kohti mentäessä. Ohjelmien käytännön järjestämisestä vastaa pitkälle aiempi toiminnanjohtaja Mikko Leppänen, mutta hänen rinnalleen on vahvasti tulossa mukaan ohjelmiston järjestämiseen. Myös Suvisoiton taiteellisina johtajina toimineet Petteri Salomaa ja Minna Pensola ovat tulossa mukaan esiintyjinä ensi kesän soittoon.

Tapahtuman kestoksi oli alunperin suunniteltu yhtä viikkoa, mutta Leppäsen mukaan se saattaa kestää kauemminkin.

–Konserttien määrä ei paljoa lisäänny, mutta pidämme välipäiviä, jotta järjestelykoneisto ei rasitu liiaksi.

Konserttipaikkoina on enimmäkseen ne tutut entiset; kirkkokonsertti Sysmän kirkossa paikallisin voimin, Luhangan kirkkokonsertti (ehkä Sibeliuksen viulukonsertti sinfoniaorkesterin voimin), VPK:n lavalla soitetaan ja lauletaan todennäköisesti Olavi Virtaa tämän 100-vuotisjuhlien merkeissä. Kartanokonsertti pidetään Virtaan kartanossa ja siellä tähtenä loistaa todennäköisesti Minna Pensola.  Myös sävellystyön tilausta jatketaan vanhaan tyyliin, tilaus on tehty säveltäjä Lauri Mäntysaarelle ja tulossa on pianokvintetto Sysmän kirkkoon. Konsertin solistina kuullaan pianisti Marko Hilpoa. Varma esiintyjä on myös viulisti Sara Etelävuori, joka pitää tällä hetkellä hallussaan Sysmän Osuuspankin omistamaa Bellosio -viulua.

Uusi puheenjohtaja Sakari Lahdelma on jatsimiehiä ja hän liputti gospel-konsertin puolesta. Esiintymispaikkana olisi Sysmän kirkko ja tenorisaksofonisti Timo Lassy on mainio nimi tämän konsertin tähdeksi. Vierailut Heinolaan ja Hartolaan ovat jäämässä pois ensi kesän ohjelmistosta. Viime kesänä Heinolan yleisömäärä jäi pieneksi ja Hartolassa oltiin viime kesänä kunnan juhlavuoden kunniaksi.

Tuleva puheenjohtaja Sakari Lahdelma tähdensi osuuttaan Suvisoiton taloudenhoidon tarkassa seuraamisessa tulevina vuosina.

Budjetissa on aina pysyttävä, eikä eväitä voi syödä tulevaisuudelta. Suvisoiton on soitava jatkossakin, sillä tapahtuma on merkittävä Sysmän kunnalle.  KP