Veripalvelu Sysmässä

SPR:n liikkuva veripalvelu vieraili jälleen Sysmässä. Ovien avautuessa Olavin toimintakeskuksessa luovuttajia oli ruuhkaksi asti. Veripalvelu saapui Sysmään Hartolasta.
Liikkuvan veripalvelun päivävastaava, sairaanhoitaja Marika Vesterinen kertoi, että päivän vierailun tavoitteena on 70 luovuttajaa. Olavin toimintakeskuksen ovet olivat auki neljä tuntia, ja jo parin tunnin jälkeen luovuttajia oli käynyt 40. Yleensä Sysmässä käy tempauspäivänä 60-80 henkilöä.

Liikkuva veripalvelu piipahtaa Sysmässä pari kertaa vuodessa. Samanlaiset visiitit tehdään myös Hartolaan. Tyyppiluovuttajaa ei ole, vaan heitä on laidasta laitaan. Usein paikalla näkee kuitenkin runsaasti tutunnäköisiä kasvoja. Suurin osa heistä on vakiokävijöitä, vaikka uusia luovuttajiakin on.

Veripalvelun väkeä paikalla oli kahdeksan henkeä. Luovuttajille tarjolla oli virvokkeita.

Illalla veripalvelun väki pakkasi kimpsunsa ja kampsunsa ja suuntasi eteenpäin. Kuten Sysmässä luovutustempaus on yleensä päivän mittainen.

Yksi henkilö luovuttaa kokoverta 460 milliä. Luovuttajaksi käy perusterve, 18-vuotias yli 50 kiloa painava henkilö. Liikkuva veripalvelu kuljettaa veren SPR:n pääkallopaikalle Helsingin Kivihakaan, jossa veri käsitellään jatkokäyttöä varten.

TK

Sairaanhoitaja Marika Vesterinen kyseli välillä Marja Virkkusen vointia. Virkkunen luovutti verta jo 31. kerran.