Valopyöräily

Samuli Simula
HARTOLA

 – Hartolan valopyöräily järjestettiin nyt toista kertaa. 

Hartolan Martat valaisee Visantien ”Olohuone”-puiston useilla kymmenillä lyhdyillä hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua. Värikkäästi koristeltuja pyöräilijöitä ja vilkkuvaloja lähestyy puistoa kaikista ilmansuunnista. Reilu viisikymmentä pyöräilijää saapuu paikalla.

Valopyöräilyyn osallistujien kohtaaminen saa hymyn kaikkien huulille. Nuorimman osallistujan potkupyörän rinnalle kurvaa hieman varttuneempi rouva rollaattorillaan.

Tapahtuman lisäksi heitä yhdistää etenemistapa. Kaiken karnevaalihengen takana on todella tärkeä muistutus valojen käytöstä syksyn pimeässä ja hämärässä. Mennään kaikessa turvallisuus edellä. Osallistujille annetaan vielä ennen starttia Hartolan Ladun ja Pyöräpalvelu Ari Kääriäisen lahjoittamat heijastimet. 

 – Partiolainen Siiri löysi Keski-Euroopassa järjestettävät valopyöräily festivaalit ja siitä idea meidän tapahtumaan, valaisee Satu Mäyrä. Satu itse edustaa tapahtuman järjestäjäpuolelta Mannerheimin Lastensuojeluliittoa ja NMKY:tä. 

Värikäs joukko starttaa puistosta iltahämärään. Täydellinen ilma pyöräilylle. Vaikka on jo hieman pakkasta ovat ajoradat sulat ja kuivat. Reitin varrella on järjestetty liikenteenohjausta tapahtumaa turvaamaan. Valopyöräilijöiden kulkue ei varmaan jätä ketään kylmäksi. Reitin varrella on mukavasti kannattajia ja hämmästelijöitä. 

Joukossa on runsaasti nuoria. He liikkuvat kaduilla usein vielä vanhempien seurassa. Hauskan yhdessä tekemisen kautta tänään opetellaan liikenneturvallisuutta. Aina, kun on mahdollista tulee muistuttaa aikuisia. Ottakaa nämä nuoret kulkijat liikenteessä aina varovaisuudella huomioon. He vasta opettelevat
sääntöjä ja kulkemista. 

Maalissa testataan Hartolan Partiolaisten makkaranpaistotaidot. Hyvä lämmin yhteishenki nuotion ympärillä ja kyllä, makkarat ovat todella maukkaita. 

Pyöräliitto on pyöräliikenteen valtakunnallinen edunvalvoja. Yksi heidän tehtävistä on kasvattaa pyöräilyn suosiota. Liitto osallistuu myös Hartolan Valopyöräilyyn. Jokainen suomalainen pyöräilee jossain vaiheessa elämää. On odotettavaa, että tällainen tapahtuma on tulevaisuudessa valtakunnallinen. 

Illat pimenevät ja viilenevät. Mennään liikenteeseen oikeilla varusteilla, toiset huomioon ottaen yhdessä ja turvallisesti eteenpäin.

Kuvassa: Koko perheen yhteinen pyöräilytapahtuma.