Valma lopettaa!

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Tuottajain Maidon hallitus on päättänyt lopettaa Valmakaupan toiminnan Sysmässä marraskuun 2021 jälkeen. Päätös on herättänyt suuria tunteita niin tuottajien kuin muidenkin asiakkaiden piirissä, media täyttyi vihaisista kommenteista.

Tuottajain Maito perusti Paimenpoika -kaupan pian Sysmän Osuusmeijerin toiminnan päättymisen jälkeen, myöhemmin kaupan nimeksi valikoitui Valma. Paimenpoika oli alunperin tarkoitettu tuottajien kaupaksi, mutta siitä kehittyi vuosien mittaan tärkeä ostospaikka sysmäläisille yksityistalouksille ja enenevässä määrin myös ulkopaikkakuntalaisille. Kaukaakin tultiin viettämään eräänlaista Sysmä -päivää, käytiin Valmassa ja mentiin sen jälkeen vaikkapa Fantasiaan pitsalle.

Tuottajien ostoslistat täyttyvät mm. rehuista, polttoaineista, kuivikkeista, lannoitteista, rehunteon aineista, työvaatteista ja muista karjataloustarvikkeista.
– Meiltä voi tuottaja hakea tarpeeseensa pienempiäkin eriä, mitkä eivät vaadi asiakkaalta suuria varastotiloja, toteaa myymälänhoitaja Monica Lokkila.

Myyjä Tuija Hakala luettelee pienen näytelistan Valman halutuista elintarvikkeista: Valion elintarvikkeet, lahjatavarat, talouspaperit, pesuaineet, lelut, hillot, leivonnaiset, työvälineet, työvaatteet, marja- ja vihannespakasteet jne.
– Olemme pyrkineet hankkimaan hyllyille paikkakunnan muista elintarvikekaupoista poikkeavia tuotteita ja pakkauskokoja on joka lähtöön.

Valma -kauppoja on Tuottajain Maidon toimialueella kuusi kappaletta ja Sysmän toimipiste on Lokkilan ja Hakalan mukaan myynnillisesti yksi parhaista.
– Siksi emme ymmärrä lainkaan perusteita kaupan lopettamiselle. Yhdeksi syyksi arvailemme kiinteistön myyntiä ulkopuoliselle, mutta vuokrakulun olisivat jatkossa korvanneet säästöt muista kiinteistön ylläpitokustannuksista.

Lokkila ja Hakala ovat kaupan lopettamispäätöksestä surullisia ennenkaikkea tuottajien ja muiden asiakkaiden puolesta. Valmasta on kehittynyt tuottajille kaupankäynnin ohessa tärkeä tapaamispaikka, kuullaan alan uutiset ja kerrotaan kuulumiset.
– Lupaamme palvella asiakkaitamme täysillä hamaan loppuun saakka. Kehotamme asiakkaitamme tilaamaan joulutarvikkeet ja -tuotteet heti ja hakemaan tilaukset marraskuun aikana.

Surullinen tunnelma tarttuu kaupassa kävijään. Merkittävä ostospaikka katoaa Sysmän katukuvasta marraskuun lopulla.

Kuvassa: Myymälänhoitaja Monica Lokkila (oik) ja myyjä Tuija Hakala ovat surullisia asiakkaiden puolesta Valman toiminnan päättymisestä.