Valaistusta syksyyn

Sähkö-Saarinen Oy on palvellut Hartolassa ja lähikunnissa jo vuodesta 1979 lähtien. Syksyllä  illat  pimenevät entistä aiemmin ja erityisesti  ulkovaloja  kaivataan lisää. Sähköalan yrityksillä syksy on vilkasta aikaa. Yrittäjäpariskunta Risto ja Leila Saarinen ovat näiden vuosikymmenten aikana ehtineet palvella asiakkaita melkoisen määrän.  Asiakkaat ovat tulleet tutuksi, mutta erityisesti valaisimiin ja  valolähteisiin on tullut paljon muutoksia.

Yrityksen aloittaessa toimintansa saatavilla oli noin  400 erilaista hehku- ja loistelamppua, mutta nyt valikoima on lisääntynyt niin, että erilaisia lamppuja on yli 10 000. Valikoiman lisääntymisen lisäksi termit ovat vaihtuneet eli wattien  sijasta puhutaan    ”kelvineistä ” ja ”lumeneista ” . Valonlähteen  tehoyksikkönä on Lumen/W.

Risto Saarisen muistisääntö lampun valinnassa on se, että jos lampussa on kelvinin kohdalla lukema 3 000  (lämmin sävy) tai 4 000 (tehosarja), niin niillä pärjää normaalikotitaloudessa. Lampun valintaa helpottaa, jos mukana on mallilamppu.  Hehkulamppuja  ei  ole  juuri enää myynnissä ja energiansäästölamppujenkin myynti  vähenee.  Saarisen mukaan useimpiin valaisimiin käyvät led-lamput, mutta poikkeuksena ovat himmentimellä varustetut   valaisimet, joihin kaikkiin  eivät led-lamput käy.

-Hartolassa ja lähikunnissa on myös runsaasti vapaa-ajan asuntoja, jotka ovat hyvin varusteltuja. Hyvin usein uusiin kohteisiin tai jo valmiisiinkin halutaan asentaa varashälytinjärjestelmä ja niissä riittää valinnanvaraa, toteaa Risto Saarinen. Osa järjestelmistä on helppokäyttöisempiä kuin toiset, mutta sopiva järjestelmä löytyy jokaiseen kohteeseen .

Alueella on myös paljon vakituisia asuntoja, joissa  osassa on remontointi jäänyt vähäiseksi ja niissä kannattaisi tarkistuttaa vanhojen 1950-luvun sähköasennusten kunto. Vikavirtakytkimet  lisäävät vanhojen asennusten turvallisuuutta ja nykyään  kaikki uudet pistorasiat pitää suojata vikavirtasuojakytkimellä   Saarinen muistuttaa, että palovaroittimien kunnon tarkistus pitäisi kuulua jokaisen talouden rutiineihin ja erityisesti näin lämmityskauden aikana.

Sähkö-Saarinen Oy:n erikoisuus on kivijalkamyymälä, josta saa erilaisten lamppujen lisäksi valaisimia ja kodinkoneita. Myymälää hoitaa pääasiassa Leila Saarinen. Yhdistelmä on harvinainen, sillä yleensä sähköurakointiyrityksillä ei ole myymälöitä ja jos on ollutkin, ne on yleensä lopetettu jossain vaiheessa. MP-L