Selätä syysflunssa

Flunssakausi on alkanut. Moni on ehtinyt jo viettää tovin jos toisenkin sängynpohjalla nenäliinakasassa. Flunssaan ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Torjuntavoitot ovat silti mahdollisia.

Flunssan torjunnan keinot ovat vanhat tutut: syö monipuolisesti ja terveellisesti, nuku riittävästi, liiku päivittäin, ota D-vitamiinia. Lisäksi vielä käsien pesu – ja kaikki voitava flunssan torjunnassa on tehty. Samalla vähenevät riskit moneen muuhunkin sairauteen.

Flunssaan ei ole kuitenkaan olemassa parantavaa hoitoa. Antibiootitkaan eivät auta viruksen aiheuttamaan tautiin. Erilaisia oireita sen sijaan voidaan helpottaa, kuten kuumetta, kolotuksia, päänsärkyä, tukkoisuutta, limaisuutta, yskää. Flunssalääke valitaankin oireiden mukaan. Apteekin henkilökunta auttaa mielellään sopivan valmisteen valinnassa. Hoito todellakin helpottaa vain oireita eikä paranna itse tautia – vaikka olo onkin kohentunut, on silti tärkeää levätä ja antaa elimistön hankkiutua taudinaiheuttajasta kokonaan eroon.

Kotihoito riittää yleensä flunssan hoidossa. Lääkäriin kannattaa kuitenkin hakeutua, jos aikuisella nousee korkea kuume, jos hengittäminen selvästi vaikeutuu tai vointi on todella huono. Tällöin on varmistettava, ettei kyse ole bakteerin aiheuttamasta keuhkokuumeesta tai muusta jälkitaudista. Yskä voi jatkua nuhakuumeen jälkeen pitkäänkin ilman, että kyse on mistään vakavammasta. Pitkittyneestä yskästä aletaan puhua vasta, kun yskä on jatkunut yli kolme viikkoa.

Terveelliset elämäntavat vähentävät sairauksien riskiä. Flunssan torjuntaan käytetään paljon myös sinkkiä, C-vitamiinia sekä auringonhattu-uutetta, mutta näiden tehosta ei ole olemassa kiistatonta tutkimusnäyttöä.

Syömällä monipuolisesti saa kaikki tarvitsemansa vitamiinit, joten vitamiinilisiä ei yleensä tarvita. Poikkeuksena on kuitenkin D-vitamiini, josta on viime aikoina puhetta riittänyt – ja syystä. D-vitamiinin myönteiset vaikutukset luustoterveyden ylläpidossa tunnetaan hyvin – tutkimuksissa D-vitamiinilisää käyttävillä vanhuksilla oli vähemmän lonkka- ja muita murtumia. Hyötyä on lisäksi osoitettu olevan ainakin immuunipuolustukselle sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.

D-vitamiinia saadaan ruokavaliosta, pääasiassa kalasta ja vitaminoiduista maitotuotteista, mutta ruoasta saatava vitamiinimäärä on yleensä vähäinen. D-vitamiinilisää suositellaankin nykyään kaikille. Annos vaihtelee iän mukaan:  D-vitamiinin käyttöä ympäri vuoden suositellaan lapsille ja nuorille, raskaana oleville sekä 60 vuotta täyttäneille. Muidenkin tulisi käyttää D-vitamiinilisää ainakin lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Viikon etelänmatkalla saa täydennettyä vitamiinivarastonsa – mutta se riittää vain kuukaudeksi tai pariksi. Yksi aurinkomatka ei siis riitä kattamaan koko talven vitamiinitarvetta edes näin aurinkoisen kesän jälkeen.

Ikääntyvän ihmisen iho ei tuota D-vitamiinia auringonvalossa yhtä tehokkaasti kuin nuorempien. Lisäksi D-vitamiinin aktivaatio elimistössä on heikompaa eli D-vitamiinia ei pystytä hyödyntämään yhtä tehokkaasti. Tästä syystä iäkkäiden on tärkeää käyttää D-vitamiinilisää jatkuvasti ympäri vuoden, ja suositeltu annos on muuta väestöä korkeampi.

Sopivan D-vitamiiniannoksen valintaan ei ole yksioikoista totuutta. Viralliset suositukset sekä useat tutkimukset huomioonottaen ohjeet voi tiivistää näin: lapsille ja aikuisille 10 mikrogrammaa (µg), 60 vuotta täyttäneille vähintään 20 µg vuorokaudessa. Enemmänkin voi käyttää, aikuisen enimmäissaantisuositus on tällä hetkellä 100 µg vuorokaudessa.

Flunssa ja influenssa sotketaan usein, mutta kyseessä on kaksi eri tautia, joita aiheuttavat eri virukset. Influenssa on flunssan kaltainen mutta rajumpi tauti, johon liittyy korkea kuume, kovat lihaskivut, sekä usein kova kurkkukipu ja yskä. Flunssaa esiintyy ympäri vuoden, mutta influenssa tulee epidemioina yleensä talvella ja kevättalvella. Sysmässä on ollut paljon flunssaa syksyn aikana, mutta influenssaa ei vielä.

Influenssaa ehkäistään ja hoidetaan pitkälti samoin periaattein kuin tavallista flunssaakin sillä erolla, että influenssaa vastaan on olemassa rokote. Rokote on syytä ottaa hyvissä ajoin ennen epidemian alkua parhaan suojan varmistamiseksi. Terveyskeskus aloittanee influenssarokotukset riskiryhmille marraskuussa. Vapaaehtoisia, omakustanteisia rokotteita on jo saatavana. TK

Artikkelin asiantuntijana on Sysmän apteekin proviisori Heta Salo.